zatvori oglas

SJEĆANJA NA RATNO VRIJEME

U Antunovcu obilježena 22. okupacije sela


OSIJEK - Obilježavanje 22. obljetnice okupacije mjesta Antunovčani su započeli večer uoči 5. prosinca - dana kad se tužno prisjećaju na ratne strahote i pogibiju svojih sumještana.

Naime, 4. prosinca održana je “Večer sjećanja” u Hrvatskom domu pod pokroviteljstvom Općine Antunovac koja je i financijski potpomogla tu manifestaciju na kojoj su učenici osnovnih škola iz Antunovca, Ernestinova i Dalja predstavili svoj istraživački projekt i izradili portfolio na temu Domovinskog rata.

Voditeljica projekta prof. Natalija Bulić - Kuić i prof. Vlasta Stubičar pojasnile su kako su učenici sami izrazili zanimanje za detaljnijim podacima o Domovinskom ratu, više nego što se to u udžbenicima spominje. Mladi povjesničari su za projekt pod nazivom “Dani rata 1991. - 1998.” surađivali s državnim arhivima u Osijeku u Vukovaru i s Hrvatskim memorijalnim dokumentacijskim centrom Domovinskog rata.

Jučer, 5. prosinca, su u nazočnosti branitelja, obitelji poginulih i nestalih, poginulima počast odali načelnik Općine Antunovac Ivan Anušić i njegova zamjenica Nataša Tramišak, te druge delegacije i udruge položivši vijence i zapalivši svijeće ispred obilježja masovne grobnice kod mjesnog groblja u Antunovcu te kod Spomen kapelice poginulim i nestalim braniteljima i civilnim žrtvama Domovinskog rata gdje je služena i misa. Na popisu poginulih i nestalih branitelja i civila je 43 ljudi iz Antunovca.

- Antunovac je bio jedno od nekoliko naselja, ali i posljednje, koje je branilo Osijek amortizirajući napade i prodor neprijateljskog teškog naoružanja prema Osijeku nakon pada Vukovara. Mnogi su žrtvovali i svoje živote za to da neprijatelj odjednom ne dođe brzo i s toliko silinom do Osijeka. - prisjetio se načelnik Anušić.

Izvor: Opcina-Antunovac.comNajnovije