zatvori oglas

ALBUM: U Bizovcu prikazana atraktivna pokazna vježba Službi zaštite i spašavanja

OSIJEK / BIZOVAC - Snažna eksplozija odjeknula je u subotu točno u 10 sati u hali ciglane u Bizovcu. Zvuci sirena potom odjekuju tim slavonskim selom a spasitelji žurno pristižu na mjesto događaja. 

U proizvodnoj hali došlo je do eksplozije acetilena uslijed čega je ozlijeđeno nekoliko osoba a troje je smrtno stradalo. Zbog eksplozije dolazi do požara u pogonu a u obližnje jezero i zrak dospijevaju opasne tvari zbog čega je oko hale ozlijeđeno desetak osoba a jedna je upala u jezero i utopila se.  

Ovako glasi scenarij pokazne terenske vježbe "Bizovac 2013" koju su u subotu u Bizovcu prikazale Službe zaštite i spašavanja - DUZS, PU Osječko-baranjska, JPVP Osijek, Zavod za hitnu medicinu Osječko-baranjske županije, DVD-i Vatrogasne zajednice Općine Bizovac, Društvo Crvenog križa Osječko-baranjske županije, i HGSS Stanica Osijek. 

Ova opsežna, višesatna vježba, okupila je na jednom mjestu sve Službe zaštite i spašavanja osječko-baranjske županije te pred brojim promatračima u realnom vremenu prikazala izvrsnu uvježbanost njezinih članova.

Nakon zaprimljene dojave Centar 112 aktivira DVD Bizovac koji prvi pristiže na mjesto događaja. Policija osigurava šire mjesto događaja, no zbog opasnosti od sekundarnih eksplozija vatrogasci ne ulaze u halu nego se čeka dolazak policijskog pirotehničara, koji će u posebnom odijelu pregledati pogon. 

Tek potom vatrogasci ulaze u halu, mjernim uređajima pregledavaju zagađenje prostora od opasnih tvari, gase požar i izvlače ozlijeđene i poginule. Njih preuzima i odvozi Hitna pomoć. Kako je zbog eksplozije došlo do urušavanja dijela hale u pomoć su pozvani pripadnici HGSS-a koji potražnim psom pregledavaju područje. Pas pod ruševinama pronalazi još dvije osobe. 

Istovremeno članovi Društva Crvenog križa Osječko-baranjske županije zbrinjavaju unesrećene koji su izvan hale zahvaćeni istjecanjem opasnih tvari u okolinu i pružaju im prvu pomoć. 

Nekoliko bačvi s opasnim tvarima završilo je u obližnjem jezeru zbog čega vatrogasci postavljaju barijeru na površini vode. Drugi timovi vatrogasca u posebnim zaštitnim odijelima vade bačve iz jezera u čemu im pomažu ronioci DIP-a (Državne interventne postrojbe civilne zaštite) u tzv. "suhim odijelima". Ronioci pretražuju dno jezera gdje pronalaze tijelo poginule osobe.

Ostatak pripadnika DIP-a radi izvidne radnje na jezeru a na otočićima spašavaju unesrećene i dovoze ih do obale gdje ih prihvaćaju uz potporu Crvenog križa i Hitne medicinske pomoći.