zatvori oglas

ALBUM: Pristupanje Europskoj uniji Osječani dočekali u Tvrđi

OSIJEK - U ponoć 1. srpnja 2013. godine Hrvatske je postala 28. članica Europske unije. Osječani su ovaj događaj u velikom broju dočekali na Trgu Svetog Trojstva u Tvrđi gdje je održan prigodni program. 

- Nesumnjivo, to je jedan od onih datuma koji će buduće generacije hrvatskih i osječkih učenika nalaziti u svojim udžbenicima iz povijesti, a iskreno se nadam i u udžbenicima ekonomije. - rekao je gradonačelnik Osijeka Ivan Vrkić, točno u ponoć kada je Hrvatska postala dvadeset i osma punopravna članica Europske unije.

Vrkić je ovom prigodom rekao da život u zajednici, kako se ona god zvala i koliko god velika bila, podrazumijeva najmanje dvosmjerne odnose. Da bi nešto dobio, moraš nešto i dati ili učiniti.

Citirao je riječi koje je prije pedesetak godina izjavio John F. Kennedy: Ne pitaj što tvoja zemlja može učiniti za tebe, već što ti možeš učiniti za svoju zemlju. Prisjetio se i Leopolda Ružičke i Vladimira Preloga, dva nobelovca koje je osječka gimnazija „iznjedrila“ Europi. Zatim J.J.Strossmayera, Franje Šepera i mnogih drugih.

- Hrvatska i Osijek sada su službeni dio Europske unije. Međutim, zahvaljujući tim ljudima i našoj povijesti, Osijek je već stoljećima sastavni dio Europe. I zato danas ne ulazimo u Europu. Osijek se danas vraća Europi. - zaključio je Vrkić.

Večer iščekivanja, upotpunio je koncert Tonija Cetinskog i Magdolne Ruzse. Iako je Magdi svoj repertoar temeljila na mađarskom jeziku, Osječanke i Osječane to nije smetalo. Dobre zabave bilo je pregršt. A onda se to „pregršt“ ustostručilo. Toni Cetinski dobro raspoložen i spreman za dobru svirku i još bolju zabavu podigao je atmosferu svojim hitovima.

U ponoć kada su se oglasila zvona, na pozornici im se pridružio zbor osječkog HNK-a. Izveli su Beethovenovu "Odu radosti" a Osječki sportaši prošetali su s 28 zastava i zastavom Europske unije.

Posjetitelji Tvrđe svjedočili su prekrasnom vatrometu koji je obasjao sada europsko nebo iznad grada na Dravi. Također, zlatni se „slap“ spustio s pročelja Arheološkog muzeja. Trg Svetog Trojstva izgledao je drugačije. Izgledao je kao da je jedva čekao dobiti tu europsku „etiketu“.

Tekst: Martina Družinec / fotografije: Danijel Grbić