zatvori oglas

FATALNA LJUBOMORA

Masakr na Čepinskoj: Kći ga nagovarala da se preda, odbio je razgovor


OSIJEK - Subotnji masakr u kafiću Tiho, uz autotržnicu, šokirao je Osječane, koji se dan poslije pitaju je li se tragedija mogla izbjeći. Hicima iz ilegalne poluautomatske puške Ivica Petričević zvani Musa (59) usmrtio je suprugu Slađanu (39) i gosta lokala Dragu Lovrića (47), a nakon petosatne drame i pregovaranja s policijom presudio je i sebi. Lovrića je ustrijelio odmah nakon ulaska u kafić, a Slađanu je tek nakon 10 - 15 minuta s tri metka pogodio u vrat i leđa dok je pokušavala pobjeći. Motiv je najvjerojatnije ljubomora, ali to iz policije nisu mogli potvrditi.

Iza sada mrtvih supružnika ostale su dvije malodobne kćeri, u dobi od 14 i 16 godina. Starija kći pokušavala je doći do oca. Josip Adrić, načelnik sektora kriminalističke policije PU osječko-baranjske, na upit novinara “je li zapovjednik policijskih snaga znao da je starija kći Petričevićevih kod barikada i želi razgovarati s ocem”, rekao je da je više osoba željelo razgovarati s njim.

- Više osoba nudilo se za pregovarače, ali on je htio razgovarati samo s bratom - kazao je Adrić. Njegova 16-godišnja kći bila je kod barikada i htjela je razgovarati s ocem, no on je to odbio.

Darijo Premec, glasnogovornik PU osječko-baranjske, jučer je novinarima ispričao kronologiju ovog nezapamćenog zločina i samoubojstva.

- Oko 10.30 sati 59-godišnjak je nakon konzumacije alkoholnih pića s gostima i kraće prepirke iz svog automobila, koji je bio parkiran ispred lokala, izvadio poluautomatsku pušku i s njom se vratio. Ispalio je više hitaca u 47-godišnjeg gosta i usmrtio ga, a zatim je ispalio više hitaca u 39-godišnjakinju koja je bježala iz lokala kroz stražnja vrata u dvorište - kazao je glasnogovornik. Nakon što je pucao u suprugu, između Petričevića i policajaca došlo je do izmjene vatre u kojoj nije bilo ozlijeđenih. U vrijeme pucnjave u kafiću je bilo još nekoliko gostiju. Neki su pobjegli, a ostale je Petričević pustio.

Nakon 13 sati policajci su izvukli tijelo 47-godišnjaka, kada je Petričević dopustio da uđu radi eventualnog pružanja pomoći. Do nakon 16.30 policajci su pregovarali s Petričevićem, ali se tada začuo pucanj. Specijalci su potom ušli u kafić i pronašli beživotno Petričevićevo tijelo. Ubio se hicem iz poluautomatske puške kojom je pucao i u ostale.

Pokarj tijela Petričevića, u samom kafiću, pronađene su dvije ručne bombe M75 bez upaljača. Po nalogu Županijskog državnog odvjetništva tijela su prevezena na obdukciju.

Pregledani su stan i kuća kojima se koristio Petričević, pri čemu je policija pronašla kilogram TNT eksploziva, protupješačku anitmagnetnu minu s 200 grama eksploziva, ručnu bombu M75 bez eksploziva, vježbovni metak M70 za ručni bacač, tri metra sporogorućeg štapina i oko 100 komada raznog streljiva. U dvorištu kuće pronađena je i stabljika marihuane.

Načelnik sektora krimpolicije potvrdio je da su oko 14 sati specijalci pred vratima kafića Osječaninu ostavili telefon jer se njegov mobitel ispraznio i više nisu imali komunikaciju s njim. Ni u jednom trenutku tijekom razgovora s pregovaračem Petričević nije prijetio policiji niti je bilo što uvjetovao. Neslužbeno se doznaje da je samo govorio da ne želi otići u zatvor, ponavljao “dajte mi samo tri minute da se pomolim” i zatražio je svećenika.

Prijatelj Drage Lovrića kaže da su često odlazili u kafić “Tiho”.

- Drago je bio dobar čovjek. Na žalost, slučajno se našao tamo kada se sve dogodilo. On nema nikakve veze s razmiricama bračnog para - kazao je Dragin prijatelj. Nekolicina gostiju kafića priča da je Ivica bio ljubomoran na Slađanu.

- Prevelika je to bila razlika u godinama između njih, a ona je ipak radila kao konobarica. Vjerojatno je sumnjao da ga s nekim vara i, jednostavno, “zamračio” - kazali su nam jučer redoviti gosti kafića. Budući da se znalo da Petričević ima bombe i oružje, cijelo je područje bilo blokirano od 11.30 do 17 sati zbog sigurnosnih razloga.

Glas Slavonije, Sandra LACIĆ/Milan BUGARIĆNajnovije