zatvori oglas

UBOJICE ŽIVOTINJA

Loša provedba zakona ohrabruje zlostavljače i ubojice životinja

Upute o postupanju u slučaju napuštanja, zanemarivanja, zlostavljanja i usmrćivanja životinja nalaze se na www.prijatelji-zivotinja.hr.

OSIJEK - Člankom 205. Kaznenog zakona 'Tko usmrti životinju bez opravdanog razloga ili je teško zlostavlja, nanosi joj nepotrebne boli ili je izlaže nepotrebnim patnjama, kaznit će se kaznom zatvora do jedne godine.' Također, Zakonom o prekršajima protiv javnog reda i mira 'tko na javnom mjestu zlostavlja životinje ili na drugi način loše s njima postupa, kaznit će se za prekršaj novčanom kaznom'. Zakonom o zaštiti životinja fizička osoba koja 'ubija životinje, nanosi im bol, patnju i ozljede ili ih namjerno izlaže strahu' kaznit će se novčanom kaznom od 10.000 do 15.000 kuna.

Udruge za zaštitu životinja i javnost osjetljiva na patnju životinja ne žele više sakupljati godišnje statistike najbrutalnijih zlodjela nad životinjama. Ne žele više stoički trpjeti ljudsku svirepost. Ne žele strepiti kada će zlostavljači i ubojice životinja, djece i drugih najranjivijih skupina, ohrabreni nedjelovanjem institucija i simbolički malim kaznama, nastaviti klati druge ljude. Ne žele se bojati svojih psihičkih poremećenih susjeda i sklanjati se u strahu da će, kao što muče svoje životinje, to isto napraviti njima.

Suosjećajni građani i udruge za zaštitu životinja odgovorno rješavaju probleme koje bi trebale rješavati institucije države i ulažu velike napore kako bi pomogli napuštenim, izmučenim i zlostavljanim životinjama. Prijatelji životinja apeliraju na općinska državna odvjetništva i sudove da najstrože sankcioniraju slučajeve zlostavljanja i usmrćivanja životinja maksimalno propisanim kaznama. Za iživljavanje nad slabijima nema opravdanja niti olakotnih okolnosti zbog kojih bi bila prihvatljiva bilo koja kazna, osim one najveće.

Udruga ujedno podsjeća na svakodnevno klanje milijuna životinja u klaonicama, za ljudsku prehranu. Jednako kao i zaklani psi u Donjim Andrijevcima, i te životinje pate i umiru u agoniji prerezanih vratova, a svatko od nas može to spriječiti promjenom prehrambenih navika.

Upute o postupanju u slučaju napuštanja, zanemarivanja, zlostavljanja i usmrćivanja životinja nalaze se na www.prijatelji-zivotinja.hr.Najnovije