Osijek, gradski portal Osijek-Online.Com

EUROPENA 1914-1918

Dani prikupljanja obiteljskih uspomena Prvog svjetskog rata u Hrvatskoj


OSIJEK - Građani i građanke Hrvatske se pozivaju na sudjelovanje u jedinstvenom online arhivu Prvog svjetskog rata Europeana 1914-1918.

Imate li na tavanu ili ispod kreveta skrivenu kutiju koja čuva dnevnike vašeg pradjeda ili prabake iz razdoblja od 1914. do 1918. godine? Njegove vojne medalje? Fotografiju uz koju je povezana još neispričana priča?

Ako imate - vaše uspomene mogu postati globalno dostupne kao dio jedinstvenog europskog projekta kojim se obilježava stogodišnjica Prvog svjetskog rata. Ministarstvo kulture RH u suradnji s Europeanom želi prikupiti i objaviti vrijednu osobnu ostavštinu iz razdoblja od 1914. do 1918. godine. Time i naši građani i građanke mogu doprinijeti sadržaju arhiva na Europeana 1914-1918.eu kao najvažnijem izvoru originalnih materijala koji svjedoče o Prvom svjetskom ratu i koji već sadrži brojne dokumente iz institucija iz svih krajeva Europe i svijeta. Stoga organizatori pozivaju građane i građanke Hrvatske da donesu fotografije, pisma, dnevnike, filmove ili zvučne zapise na Dane prikupljanja uspomena koji će se održati u pet hrvatskih gradova u listopadu i prosincu ove godine.

Dani prikupljanja uspomena održat će se u pet hrvatskih gradova, od listopada do prosinca ove godine. U Osijeku to možete obaviti:
OSIJEK, 10. i 11. listopada 2014.
Državni arhiv Osijek
Kamila Firingera 1, Osijek
+385 31 207 240

Fotografije, pisma, razglednice, dnevnike, filmove ili zvučne zapise iz osobnih ostavština stručnjaci iz kulturnih institucija profesionalno će digitalizirati te će ih Europeana zatim postaviti na web stranicu Europeana 1914-1918, a građani svoje uspomene i dalje zadržavaju u obiteljskoj ostavštini.

Europeana 1914-1918 prikazuje osobne priče koja možda nikada nisu bile ispričane izvan obitelji, podjednako značajne za proučavanje događaja s ratnih frontova i iz svakodnevice zaleđa. Predstavlja sve države i pojedince, bez obzira na kojoj sukobljenoj strani su bili, radi cjelovitog sagledavanja i zajedničkog razumijevanja tog važnog razdoblja iz hrvatske povijesti.

Kontakt:
Za dodatne informacije i fotografije molimo kontaktirajte Ružicu Ilak Filipović, Maksima komunikacije na 091 1186 186 ili press@maksima.hrNajnovije