Osijek, gradski portal Osijek-Online.Com

BUDI UZOR/INOVA

Posjetite vodeću izložbu inovacija


OSIJEK - Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku predstavlja okosnicu sustava za potporu poduzetnicima u istočnoj Hrvatskoj koji svoje poslovanje temelje na znanju i tehnologiji. A kad je riječ o visokoj tehnologiji, rijetko je u pitanju samo lokalno tržište, takvi proizvodi se u pravilu razvijaju za veliko regionalno ili globalno tržište. Tera Tehnopolis je kao specijalizirana institucija Sveučilišta zadužena za zaštitu intelektualnog vlasništva i transfer rezultata istraživanja u gospodarstvo. Od 2008. godine TERA je partner u Europskoj poduzetničkoj mreži – EEN, te uz pomoć mrežnih partnera i instrumenata podupire poduzetnike u njihovom izlasku na tržište EU. Zajedničko tržište EU ima 500 milijuna konzumenata i kao takvo je interesantno mnogima, no uspostavljanje poslovnih odnosa nije jednostavno i ne dešava se samo od sebe.

10. BUDI UZOR®/39. INOVA® je najveća izložba inovacija u jugoistočnoj Europi ove godine. Glavni organizator ovogodišnje izložbe je Tera Tehnopolis d.o.o. uz suorganizaciju Hrvatskog saveza inovatora, Hrvatske udruge inovatora poduzetnika i Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku. Izložba se održava od 6. do 8. studenoga 2014. u dvorani Gradski vrt u Osijeku, a glavni moto ovogodišnje izložbe je UMREŽAVANJEM DO USPJEHA. Na ovogodišnjoj izložbi BUDI UZOR®/INOVA® prijavljeno je više od 500 sudionika iz 15 država sudionika. Uvidom u već prijavljene inovacije razvidan je porast u kvaliteti inovacija i zaštiti intelektualnog vlasništva.

No, BUDI UZOR®/INOVA® nikada nije bio samo izložba inovacija koja evidentira novonastale inovacije i radi interdisciplinarnu procjenu inovativnosti i plana komercijalizacije. Svaki, a posebice ovogodišnji  BUDI UZOR®/INOVA® je izvrsno mjesto za dobivanje ključnih informacija u vezi poslovanja, mjesto pronalaska partnera, kupca, dobavljača ili djelatnika ili unaprjeđenje ekološkog aspekta proizvodnje. A sve je podređeno povećanju konkurentnosti i olakšavanju nastupa na EU tržištu. Sudjelovanje na izložbi i osvajanje medalja i nagrada može prijaviteljima različitih projekata donijeti dodatne bodove u procjeni njihovih projektnih prijava. Ono što nas posebno raduje na ovoj izložbi je dolazak brojnih stranih delegacija i izlaganje njihovih izložaka. To je i prigoda za održavanje niza poslovnih razgovora koji za cilj imaju poslovno povezivanje i globalni razvitak hrvatskog gospodarstva.

Poduzetnička akademija i razvijanje poslovanja uz pomoć Europske poduzetničke mreže izuzetno je važna komponenta BUDI UZOR®/INOVA®. Za uspješnu realizaciju akademije izuzetno je važan odabir domaćih i stranih predavača i potpornih institucija, pri čemu je posebice važno da pored predavača iz redova konzultanata i nastavnika svih razina, sudjeluju i sami poduzetnici.

Poseban ponos organizatora izložbe BUDI UZOR®/INOVA®  su natjecatelji u pisanju studentskih poslovnih planova. Oni se pripremaju za svoj finalni nastup duže od jednog cijelog semestra, sudjeluju u specijalističkom treningu organiziranom posebno za njih. Istražuju pojedinosti o tehnologiji proizvodnje za svoj proizvod ili uslugu, pripremaju marketing plan i strategiju zaštite intelektualnog vlasništva, pronalaze dobavljače, partnere, pripremaju financijske projekcije, provjeravaju osjetljivost projekta, izračunavaju pokazatelje uspješnosti. Najuspješniji osvajaju i vrlo vrijedne nagrade, dodatnu izobrazbu u okviru programa PUMA – Hrvatske udruge poslodavaca, a najbolji 3 mjeseca vozi sponzorski automobil PSC Osijek. Svi finalisti imaju priliku svoj projekt provesti u djelo u okviru projekta STUDOS, koji im omogućava inkubaciju u trajanju od 6 mjeseci bez naknade.

Natjecanje u pisanju studentskih poslovnih planova je dugoročno gledano vjerojatno najvažnija komponenta izložbe. Do sada je kroz natjecanje prošlo više od 1000 studenata. Finalisti, njih približno 10 % od ukupnog broja natjecatelja, su se u praksi dokazali kao proaktivniji od opće studentske populacije koji ranije i češće pokreću samostalne poduzetničke projekte. Veliko je zadovoljstvo vidjeti ih u kasnijim izložbama u statusu uspješnih vlasnika ili direktora trgovačkih društava koja izlažu inovaciju u konkurenciji za medalju ili suorganizatora i sponzora izložbe.

No učinak BUDI UZOR®/INOVA® može biti i puno brži, ne mora se čekati nova generacija poduzetnika za čiju izobrazbu i trening trebamo više godina. Svi postojeći poduzetnici svoje poslovanje mogu proširiti na zajedničko tržište EU i to jednostavno, posjetom izložbi i provjerom baze podataka već ponuđene suradnje. Ukoliko odgovarajućeg profila u bazi nema, sasvim je jednostavno ponuditi svoj proizvod ili uslugu drugima, a TERA tim će Vam u tome rado pomoći.


Prilozi:Najnovije