Osijek, gradski portal Osijek-Online.Com

ORGANIZIRANO STANOVANJE

Organizirano stanovanje u zajednici pruža bolje mogućnosti za osobe s invaliditetom


OSIJEK - Jučer, 5.prosinca 2014. godine, u Zagrebu je održan okrugli stol „Izazovi organiziranog stanovanja za osobe s invaliditetom“ na kome je sudjelovao i Osječki centar za inkluziju.

Osobe s invaliditetom u okviru organiziranog stanovanja u zajednici, umjesto u specijaliziranim ustanovama, ostvaruju svoje temeljno ljudsko pravo na mogućnost ravnopravnog življenja i davanja doprinosa lokalnoj zajednici. To je temeljna poruka okruglog stola „Izazovi organiziranog stanovanja za osobe s invaliditetom“ koji je na taj način obilježio Međunarodni dan osoba s invaliditetom (3.12.) i Međunarodni dan ljudskih prava (10.12.)

Okrugli stol je prvi put okupio svih 13 nevladinih organizacija koje pružaju socijalnu uslugu organiziranog stanovanja, a održan je uz sudjelovanje predstavnice Ministarstva socijalne politike i mladih. Glavna tema je bila aktualni zakonodavni okvir u kojemu se pružaju socijalne usluge, a cilj skupa je bio raspraviti neke od tema specifičnih za rad udruga te donijeti smjernice za razvoj kvalitetne usluge.

U okviru organiziranog stanovanja osobe s invaliditetom ostvaruju veću samostalnost i jačaju samopouzdanje za što aktivniji i kvalitetniji život u zajednici. Čovjek u središtu svega i individualni pristup osobama s invaliditetom je ono što odlikuje rad pružatelja usluga organiziranog stanovanja u zajednici.

Okrugli stol je organiziran u okviru projekta inicijative za osnivanje Koalicije pružatelja usluge organiziranog stanovanja kojega financijski podupire Otvoreno društvo.

CENTAR ZA SOCIJALNU INKLUZIJU ŠIBENIK

 Najnovije