Osijek, gradski portal Osijek-Online.Com

LIJEČENJE BOLI

KBC Osijek započeo s radiofrekventnom termalnom metodom liječenju boli


OSIJEK - Prvi put u Hrvatskoj u KBC Osijek u sklopu Ambulante za liječenje boli započeto je liječenje termalnim radiofrekventnim metodama kojima se postiže ili toplinska denervacija ili toplinska neuromodulacija primjenom pulsirajućih radiovalova.

Toplinska denervacija živaca primjenjuje se na živce koji inerviraju bolno područje, dok se pulsirajućom radiofrekventnom neuromodulacijom djeluje na prijenos bolnih impulsa iz bolnog područja prema središnjem živčanom sustavu, što ima za posljedicu značajno smanjenje boli, često
dužeg trajanja od godinu dana.

U Hrvatskoj postoji preko dvadeset ambulanti za liječenje boli, ali do sada ovakav oblik liječenja nije postojao u navedenim ambulantama. Zahvaljući višegodišnjoj suradnji i edukaciji u Guy’s i St.Thomas Hospital u Londonu, jednom od najvećih centara za liječenje boli u svijetu doc.dr.sc.Ivan Radoš, započeo je u Kliničkom bolničkom centru Osijek rutinsku primjenu ove znanstveno dokazane metode liječenja boli.

Ovaj oblik liječenja jedan je od standardnih oblika liječenja mnogih bolnih stanja u većini centara za liječenje boli u Europi i Americi. Najčešće se radi o kroničnoj boli u području kralježnice, ali može se raditi i o kroničnoj boli u drugim dijelovima tijela kao i karcinomskoj boli. Kao i kod svih drugih oblika liječenja boli tako i kod radiofrekventne termalne neuromodulacije boli, bolji probir bolesnika dovodi do učinkovitijeg liječenja boli.

Mnogim bolesnicima ovakav oblik liječenja značajno će dugotrajno smanjiti intenzitet boli što ponekad nije  moguće postići  farmakološkim i nefarmakološkim postupcima u liječenju boli. Visoke doze lijekova protiv boli često su uzrok neprihvatljivih nuspojava, pa i komplikacija liječenja. Intervencijski postupci, a među njima i ovaj oblik liječenja za takve su bolesnike ponekad jedina opcija u liječenju tvrdokorne kronične boli.

Uz ovaj oblik liječenja bolesnici primjenjuju manji broj analgetika, u manjim dozama što rezultira i manjim nuspojavama i komplikacijama analgetske terapije, a što sve ima za posljedicu manji broj dana hospitalizacije zbog boli, manji ukupni broj dana bolovanja, te raniji povratak na radno mjesto, što sve prestavlja značajan cost-benefit i za pojedinca i za društvo u cijelini.

Foto:Glas SlavonijeNajnovije