Osijek, gradski portal Osijek-Online.Com

MEĐUNARODNA KONFERENCIJA

Konferencija Položaj Roma u odgoju i obrazovanju


OSIJEK - Fakultet za odgojne i obrazovne znanosti u Osijeku u suradnji s Udrugom romskog prijateljstva Luna i s Agencijom za odgoj i obrazovanje i predstojnicom podružnice Osijek Ivanom Biljan, prof. organizira međunarodnu znanstveno-stručnu konferenciju pod nazivom Položaj Roma u odgoju i obrazovanju za domaće i strane eksperte iz područja interkulturalizma i romologije.

Konferencija će se održavati 8. i 9. siječnja 2015. godine na Fakultetu za odgojne i obrazovne znanosti u Osijeku, Ulica cara Hadrijana 10d, Osijek. Teme su Konferencije važnost interkulturalnog dijaloga; interkulturalno povezivanje; socijalizacija, odgoj i obrazovanje djece Roma; odgoj djece Roma u obiteljima; primjeri dobre prakse te su usmjerene na razmjenu znanstvenih spoznaja, iskustava i jačanje kompetencija za rad u višekulturnoj sredini s posebnim naglaskom za rad s učenicima romske nacionalne manjine.

Na Konferenciji će biti predstavljeno dvadeset i četiri znanstvena i stručna rada. Pozvani predavači su dr. sc. Vlatko Previšić, red. prof., dr. sc. Josip Ivanović, izv. Prof i Christiane Seehausen. Na Konferenciji će nastupiti i učenici OŠ „Dr. Franjo Tuđman“ u okviru dramske predstave, pod vodstvom Arete Ćurković i Lidije Helajz i plesnog nastupa, pod vodstvom Dinka Blaževića te studenti Akademskog zbora Fakulteta za odgojne i obrazovne znanosti, pod ravnanjem dirigentice dr. sc. Vesne Svaline.


Međunarodna znanstveno-stručna konferencija Položaj Roma u odgoju i obrazovanju jedna je od aktivnosti u okviru projekta Unaprjeđenje položaja djece Roma u odgoju i obrazovanju u Baranji (RO-ufos-luna-MI) Fakulteta za odgojne i obrazovne znanosti u Osijeku, kao nositelja projekta, i udruge romskog prijateljstva Luna, partnera na projektu, odabran za financiranje sredstvima Europske unije, kroz program IPA IV - u okviru natječaja Integracija skupina u nepovoljnome položaju u redoviti obrazovni sustav, Europeaid/131319/M/ACT/Najnovije