zatvori oglas

MIND THE MIND

Radionica s ciljem podizanja svijesti


OSIJEK - Prosljeđujemo srednjoškolcima poziv Udruge za rad s mladima Breza kako bi se uključili u rad radionice. Cilj radionice je podizanja svijesti o problemima vezanim uz mentalno zdravlje, a organizirana je u sklopu projekta "MIND TO MIND". Više o svemu doznajte u nastavku.

„Mind the mind“ je projekt koji je 2014. godine pokrenula EFPSA (Europska federacija udruga studenata psihologije). Cilj je projekta da se kroz otvorenu raspravu, podizanje svijesti i širenja znanja smanji stigmatizacija psihičkih poremećaja te negativni stereotipi o psihičkim poremećajima.

Kampanja se sastoji od edukacijskih radionica koje su namijenjene učenicima srednjih škola. Radionice je osmislio Social Impact team EFPSA-e i namijenjene su učenicima od prvog do četvrtog razreda i osnivaju se na znanstvenim podacima, prema kojima svaki četvrti građanin Europske unije boluje od psihičkih poremećaja, od kojih samo polovina zatraži pomoć, a 90% ih se suočava sa stigmom i diskriminacijom (izvor: World Health Organisation, Data & Statistics, 2014).

Radionice sadrže informacije o psihičkim poremećajima, igre uloga, interaktivne vježbe i grupne rasprave. Cilj radionica je podići svijest o problemima vezanim uz mentalno zdravlje te potaknuti raspravu kako bi se prevladala stigma o psihičkim poremećajima te razvila empatija za osobe sa psihičkim poremećajima. Projekt se provodi u 18 europskih država, uključujući i Hrvatsku, a u Osijeku se provodi u suradnji s Udrugom za rad s mladima Breza. Radionice provode volonteri, studenti psihologije koji su prošli obuku za provođenje radionica.

Mnoge osobe s psihičkim poremećajima doživljavaju odbacivanje te raznorazne oblike nasilja. U društvu prevladavaju razni mitovi o psihičkim poremećajima, poput toga da su osobe s psihičkim poremećajima nasilne, da ne mogu obavljati svakodnevne poslove itd. Zbog stigme koju doživljavaju, mnoge osobe s psihičkim poremećajima ne potraže pomoć te se izoliraju, što dovodi do lošije kvalitete života. Mišljenja smo da ovakve aktivnosti imaju veliku društvenu, a i osobnu korist za sudionike jer senzibiliziraju mlade za probleme s kojima se suočavaju osobe koje pate od psihičkih poremećaja.

Pozivamo zainteresirane profesore i profesorice koji/e imaju želju uključiti svoje učenike u ovu radionicu da se jave na tel: 410 439, mob: 091 1565 922 ili na e-mail: udruga.breza@gmail.com. Radionica traje 2 školska sata, a dan i termin održavanja  dogovaraju profesori/ce. Radionica se može provesti svakoga radnoga dana u dopodnevnim satima  u prostoru Udruge za rad s mladima Breza u Jägerovoj 12 ili u prostoru Vaše škole.Najnovije