Osijek, gradski portal Osijek-Online.Com

GPP

Novi cjenik usluga GPP-a od 1.veljače 2015.


OSIJEK - Ovih dana veliku buku izazvalo je najavljeno poskupljenje usluga GPP-a u Osijeku, koje treba stupiti na snagu već 1. veljače 2015. godine.  Za koje usluge cijene do daljnjeg ostaju iste, a što se doista mijenja možete pogledati u nastavku.

Nepromjenjene cijene ostaju za kategorije:
 •  povremene korisnike usluga GPP-a, cijena pojedinačne vožnje je 8 kn za I. i 9 kn za II. zonu.
 •  učenička mjesečna kartice za I. zonu ostaje 55 kn
 •  umirovljenik s mirovinom do tisuću kuna i ubuduće ima besplatan prijevoz

Promjenjene cijene za kategorije:
 • karta kupljena u vozilu ubuduće će stajati 11 kn u I. i 13 kn u II. zoni - do sada 10 kn i 12 kn
 • nezaposleni građani kartica će se prodavati po cijeni od 70 kuna za I. i 80 kn za II. zonu - do sada 50 kn i 60 kn
 • učenička mjesečna kartica za II. zonu iznosi 100 kuna. Budući da država sufinancira 80% troškova prijevoza učenika iz II. zone, roditelji će mjesečnu karticu nadoplaćivati sa svega 20 kuna - do sada 60 kn
 • studentska mjesečne kartica iznosi 120 kuna u I. i 130 kn u II. zoni - uz sufinanciranje Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta stvarni studentski izdatak bit će 84 kn u I. i 91 kn u II. zoni - do sada 63 kn za I. zonu i 73 kn za II. zonu
 • radnička mjesečna kartica u iznosu od 275 kn za I. i 300 kn za II. zonu - do sada 230 kn za I. zonu i 250 kn za II. zonu

Najviše promjena ima u određivanju cijena mjesečnih kartica za umirovljenike, uvođenjem jedinstvenoh umirovljeničkog cenzusa. Dosadašnja podjela po razredima, A (110 kn i 120 kn), B (50 kn i 60 kn), C (20 kn i 30 kn), se ukida, a cijena se formira prema visini mirovine:
 • umirovljenici s mirovinama većim od tri tisuće kuna, mjesečnu karticu će plaćati 140 kn za I. i 150 kn za II. zonu
 • umirovljenici s mirovinama većim od dvije do najviše tri tisuće kuna, izdvajat će 80 kn za I. i 90 kn za II. zonu
 • umirovljenici s mirovinama većim od jedne do najviše dvije tisuće kuna izdvajati će 50 kn za I. i 60 kuna za II zonu

GPP je jedna u nizu gradskih tvrtki koja je godinu završila u minusu, ali prva koja je povisila cijene svojih usluga na početku ove godine. Koliko će uspjeti u svom naumu: "Provedbom svekolikih mjera štednje, Uprava GPP-a sustavno radi na konsolidaciji tvrtke, a socijalno razrađenijim cjenikom usluga koji će biti u primjeni od 1. veljače, nastoji smislenije uravnotežiti izdatke za prijevoz s materijalnim primanjima i društvenim statusom građana.", pokazati će vrijeme ili strpljenje građana. Svojim priopćenjem u medijima ovih dana, između ostalih, oglasili su se Studentski zbor Osijek i Gradska organizacija BUZ-a Osijek, dvije skupine koje su najviše pogođene najavljenim povećanjem cijena usluga GPP-a. Možda je došlo vrijeme da se konačno članovi raznih Upravnih odbora počnu ponašati kao sluge, a ne gospodari naših poduzeća, jer grad to smo svi mi.     

Ima i poneka dobra novina u uslugama koje nam nudi GPP:
 • vrijeme vožnje s presjedanjem u oba smjera povećano je s 45 na 60 minuta, a ovu pogodnost uz putnike koji su kupili kartu u vozilu, odsad će moći koristiti i oni s vrijednosnim karticama.
 • uvođenje dnevne karte po jedinstvenoj cijeni od 35 kuna za obje zone te Livanu, Čepin, Antunovac, Ivanovac i Bijelo Brdo.
Foto: GPP Osijek/arhiva

 Najnovije