Osijek, gradski portal Osijek-Online.Com

DAN PO DAN

Projekcija prvog dokumentarnog filma o rijetkim bolestima


OSIJEK - Hrvatski savez za rijetke bolesti i CroMSIC pozivaju vas u četvrtak, 5. ožujka u 15 sati, na besplatnu projekciju prvog dokumentarnog filma o rijetkim bolestima "Dan po dan". Projekcija će biti održana na Medicinskom fakultetu Osijek.

Film donosi istinite priče oboljelih od rijetkih bolesti i članova njihovih obitelji, kako se nose s medicinskim i socijalnim problemima u svakodnevnom životu, kako ih zajednica prihvaća te kakva je kvaliteta njihovih života.

Rijetke bolesti su prema definiciji one koje se javljaju na manje od 5 pojedinaca na 10 000 stanovnika. Iako rijetke, kada se uzme u obzir veliki broj različitih rijetkih bolesti (između 6000 i 7000 različitih dijagnoza), dolazimo do podatka da u Europi od rijetkih bolesti boluje oko 6 do 8% cjelokupne populacije. Problemi s kojima se oboljeli i njihove obitelji susreću su mnogobrojni, od postavljanja prave dijagnoze, pristupa adekvatnom liječenju, socijalne isključenosti i života na margini društva. Usprkos svim problemima, svakodnevno smo svjedoci neiscrpne snage oboljelih i članova njihovih obitelji koji se neprekidno bore za bolje sutra...

Izvor: rijetke-bolesti.hrNajnovije