Osijek, gradski portal Osijek-Online.Com

SVE ZA NJU

Dijagnostika dojke za jedan dan


OSIJEK - S prvim danom proljeća petnaesti put za redom obilježili smo Dan narcisa. Cilj ove humanitarno-edukativnu akcije je prevencija i rano otkrivanje karcinoma dojke. U tom duhu upoznajemo vas s Projektom dijagnostika dojke za jedan dan.

U KBC „Sestre milosrdnice“, Klinici za tumore, Ilica 197, Zagreb od 1. ožujka 2013. provodi se Projekt dijagnostika dojke za jedan dan. Za ovu ubrzanu proceduru mogu se javiti žene iz cijele Hrvatske kojima dosad nije dijagnosticiran rak dojke, a koje imaju suspektan nalaz (palpatorni/UZV/ mamografiju...) i trebaju daljnju dijagnostičku obradu. Voditeljica projekta je doc. dr. sc. Vesna Ramljak. U jednom danu napravit će se sve potrebne pretrage kako bi pacijentica saznala da je zdrava ili ako se postavi dijagnoza, mogla odmah započeti dogovarati liječenje.

Uloga Udruge u Projektu je davanje informacija o postojanju Projekta i usmjeravanje pacijentica na kontakte u Klinici za tumore. Pacijentice kojima se dijagnosticira rak mogu se javiti u Udrugu i dobiti dodatne informacije kao i potrebnu psihološku pomoć u Centru za psihološku pomoć SVE za NJU, Kneza Mislava 10, Zagreb (tel. 01 641 8765).

Dijagnoza dojke za jedan dan smanjuje neizvjesnost, skraćuje vrijeme čekanja nalaza i naravno obavlja se na temelju uputnice u okviru obveznog zdravstvenog osiguranja. Pacijentice se primaju utorkom, a mogu predbilježiti direktno na Kliniku za tumore (tel. 01 3713 688) te će od posebno educirane sestre dobiti sve potrebne informacije.

Izvor: Udruga SVE za NJU

Kroz jednodnevnu dijagnostiku u dvije godine postojanja Projekta pregledano je 549 pacijentica i kod njih 200 nađen je karcinom. Do ljeta u planu je proširenje projekta i na jednodnevnu dijagnostiku za štitnjaču.Najnovije