Osijek, gradski portal Osijek-Online.Com

DEMO AKADEMIJA

Obrazovanjem do demokracije


OSIJEK - U okviru jednogodišnjeg neformalnog programa obrazovanja „Demo akademija“ sljedeći vikend, od 17. do 19. lipnja, 2016. godine, slijedi drugi kolegij pod nazivom „Ljudska prava“.

Nakon što smo prošli mjesec uspješno započeli jednogodišnji program obrazovanja „Demo akademija“ s prvim kolegijem pod nazivom „Demokracija i civilno društvo“, od ukupno šest, kojeg je vodio prof.dr.sc. Berto Šalaj, sljedeći vikend, od 17. do 19. lipnja, bit će održan drugi kolegij pod nazivom „Ljudska prava“.

Voditelj kolegija „Ljudska prava“ je mr.sc. Srđan Dvornik koji će polaznicima tijekom tri dana edukacije predstaviti sljedeće teme: Prava, pravo, obaveze i dužnosti – tko kome  što duguje u društvu; Prava i slobode / Prava i zahtjevi; Individuum, kolektiv, čovječanstvo i ljudska prava; Građanke i građani, organizacije, institucije u zaštiti ljudskih prava.

Gosti predavači na kolegiju su prof.dr.sc. Žarko Puhovski koji će predstaviti temu „Ljudska prava u sukobu“ i prof.dr.sc. Zoran Pusić koji će govoriti o svom osobnom iskustvu u zaštiti ljudskih prava. Gosti predavači će svoja predavanja održati u subotu, 19. lipnja, 2016. godine.

 „Demo akademija“ je jednogodišnji multidisciplinarni program obrazovanja o demokraciji. Program omogućuje istraživanje i učenje o vrijednostima i načelima demokracije i civilnog društva, ljudskim pravima, socijalnoj koheziji i socijalnom kapitalu, kulturi mira i interkulturalnosti, održivom razvoju i Europskoj uniji. Ovim programom želimo doprinijeti izgradnji društva u kojem su važne ljudske vrline, u kojem se njeguje pluralizam, solidarnost, jednake mogućnosti i dostojanstvo svakog pojedinca te poštuju ljudska prava i slobode.

Prvu generaciju polaznika „Demo akademije“ čini 29 predstavnika i predstavnica organizacija civilnog društva i aktivnih pojedinaca iz različitih dijelova Slavonije i Baranje, vrlo raznolikih po obrazovanju, godinama, kao i dosadašnjem profesionalnom i životnom iskustvu. Ono što je za sve njih zajedničko i što ih povezuje je visoka motiviranost za učenjem i znanjem o tome kako aktivno sudjelovati u pozitivnim društvenim promjenama.

„Demo akademija“ je financirana sredstvima Europske unije (program IPA, Transition Assistance and Institution Building Component, 2012.) kroz projekt „Novi putokazi ljudskih prava i aktivnog građanstva“, a sufinanciran je sredstvima Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske te kroz projekt „Obrazovanje za ljudska prava i demokraciju“ koji je financijski podržan sredstvima fondova zemalja Europskog gospodarskog prostora i Kraljevine Norveške (EGP/NF), uz podršku Nacionalne zaklade kao akreditiranog provedbenog tijela.

Program provode u partnerstvu Volonterski centar Osijek, PRONI Centar za socijalno podučavanje i Ustanova za obrazovanje odraslih MIRTA.

Izvor: Volonterski centar OsijekNajnovije