Osijek, gradski portal Osijek-Online.Com

EUROPSKA KOMISIJA

Doznaj na vrijeme..


OSIJEK - Predstavništvo Europske komisije organizira događanje "Doznaj na vrijeme.."  koje će se održati 17. lipnja 2016. godine od 11:00 do 16:00 sati na Trgu Ante Starčevića u Osijeku. Ovo događanje organizira se  u suradnji s  Hrvatskim zavodom za zapošljavanje/EURES-om Hrvatske i u partnerstvu s institucijama i europskim mrežama povezanim s mobilnošću radnika.

Sloboda kretanja ljudi jedna je od temeljnih sloboda, a zajedničko tržište najvažniji dio identiteta Europske unije. Mobilnost mora predstavljati priliku, a ne potrebu, dodanu vrijednost, a ne rizik, za što su ključni preduvjeti dobra informiranost i kvalitetna priprema.

Građani Osječko-baranjske županije na jednom će mjestu imati priliku doznati relevantne informacije o različitim aspektima povezanima sa sigurnom mobilnošću. Okupljene institucije, mreže i usluge pružat će, svaka iz svojega područja, informacije i savjete o  formalnim i praktičnim preduvjetima mobilnosti na europskoj razini, te pravima koja proizlaze iz statusa građana Europske unije s naglaskom na obrazovanje, rad i zapošljavanje.

Stoga će ovo događanje  okupiti nositelje politika koji se bave pitanjima migracija i mobilnosti, nacionalne kontaktne točke i EU mreže, a okupljenim predstavnicima pružit će se prilika za ostvarivanje novih kontakata i stvaranje temelja za suradnju, u cilju pružanja brze i kvalitetne usluge krajnjim korisnicima.

Izlagači će biti raspoređeni na pet punktova po sljedećem rasporedu:
1. Predstavništvo EK i EDIC Osijek
2. Hrvatski zavod za zapošljavanje
2. Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje i Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje
4. PU Osječko-baranjska
5. Agencija za mobilnost i programe i predstavnici mreže SOLVIT koja djeluje pri Ministarstvu gospodarstva

Istog dana,  u 12 sati g. Branko Baričević, voditelj Predstavništva Europske komisije, susret će se sa studentima Ekonomskog fakulteta u Osijeku, i to s polaznicima kolegija "Institucijski sustav EU-a" koji vodi prof. Anita Frajman Ivković. U sklopu kolegija studenti su pružali informacije građanima Osijeka i okolice o Europskoj uniji  i mogućnostima koje im se pružaju u Europskoj uniji. Ovaj susret bit će  prilika da studenti predstave svoje aktivnosti u sklopu kolegija, te predstave informacije koje su povratno dobili od građana, a najbolji među njima dobit će i priznanja za svoja postignuća.

Program završava događanjem pod nazivom "Europski caffé"   koje organizira Predstavništvo EK, a u sklopu manifestacije (Osječko ljeto mladih) u petak, 17. lipnja 2016.,  u 14.30 sati na lokaciji kafića "Atelier bar" tik uz Eurodom Osijek, Vukovarska 31. U suradnji sa Studentskim zborom Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku osječki studenti sudjelovat će u neformalnom razgovoru s g. Branko Baričevićem, voditeljem Predstavništva Europske komisije u Zagrebu. Studenti će podijeliti svoja iskustva i razmišljanja o Europskoj uniji, posebice o iskustvu studiranja u drugim zemljama članicama Europske unije, o dosadašnjem iskorištavanju prednosti činjenice da je RH zemlja članica Europske unije od strane građana u Hrvatskoj, te će iznijeti svoje poglede o budućnosti Europske unije.

Izvor: Europska komisijaNajnovije