Osijek, gradski portal Osijek-Online.Com

HNK OSIJEK

110. kazališna sezona HNK Osijek


OSIJEK - HNK predstavio novu kazališnu sezonu prepunu dobrih dramskih i glazbenih predstava Intendant osječkog HNK Božidar Šnajder na današnjem je druženju s novinarima predstavio repertoar nove, 110. kazališne sezone ove kulturne ustanove za koji je ocijenio da će biti bogat i zanimljiv osječkoj kazališnoj publici.

Jedan od događaja sezone održat će se već u nedjelju 18. rujna kada osječki HNK gostuje u Budimpešti gdje će u zgradi Mađarske nacionalne opere u povodu obilježavanja 450. obljetnice bitke kod Sigeta izvesti operu Nikola Šubić Zrinjski Ivana pl. Zajca. Putnička agencija Ortran organizira put u Budimpeštu za sve zainteresirane, kreće se iz Osijeka u 10 sati, a povratak je oko dva sata ujutro. Cijena aranžmana koji uključuje prijevoz autobusom, razgledavanje grada i ulaznicu za operu iznosi 180 kuna. Oni koji ne mogu ići do Budimpešte moći će ovu operu pogledati u Osijeku, u dvorištu Rektorata u Tvrđi u petak 30. rujna.

Što se noviteta na repertoaru jubilarne 110. kazališne sezone tiče, Šnajder je naglasio kako će ih ove godine biti šest, po tri u dramskom i u glazbenom dijelu. Od drama, na repertoar najprije stiže „Vitez slavonske ravni“, povijesni roman Marije Jurić Zagorke i jedini koji tematski nije vezan uz Zagreb već se radnja odvija u Osijeku na autentičnim lokacijama i s povijesnim osobama toga razdoblja.

Potom slijedi „Krvava svadba“ Federica Garcia Lorce, njegov najpoznatiji i najizvođeniji dramski tekst, koji će zbog veličine ansambla i zahtjevnosti izvedbe biti pravi test za osječki glumački ansambl.

Treće dramsko djelo bit će drama/komedija Ivane Šojat „Agregatna stanja“ za koju u HNK vjeruju da bi mogla ponoviti uspjeh Ivanine prethodne predstave „Unterstadt“.

Kada je riječ o glazbenom programu, najprije nas očekuje dobro poznata opera Vatroslava Lisinskog „Porin“ u ponešto izmijenjenom ruhu, prilagođenom široj publici. Na sceni će se postaviti i opereta „Bajadera“ Emmericha Kalmana koja uz mnogo dobre mađarske folklorne glazbe donosi i mnogo plesa. Posebnost ove predstave je u tome što je u Osijeku posljednji put izvedena davne 1953. godine.

Posljednja glazbena premijera ove sezone je Simfonijski koncert koji će biti posvećen zaboravljenom autoru Janu Urbanu, uz Lava Mirskog jednog od utemeljitelja osječke filharmonije, a na kojemu će nastupiti njegova unuka, poznata pijanistica Biljana Urban.

Novo na repertoaru je i predstava „ZOO story“, duodrama Edwarda Albeeja koja će se odigrati u sklopu programa Noćne scene.

Osim ovih premijera na repertoaru će biti i veliki broj repriznih predstava, ali i gostovanja, pa će tako HNK već u rujnu, u sklopu Rujanskog kazališnog klika, ugostiti zagrebački ZKM s predstavom „Kristofor Kolumbo“, Gradsko kazalište Zorin dom iz Karlovca s predstavom „Čekaonica d.o.o.“, Teatar Exit iz Zagreba s predstavom „Sutra ni(je) novi dan“ te Narodno pozorište iz Beograda s dramom „Dama s kamelijama“.

U HNK su također najavili kako upis građanske pretplate za dosadašnje pretplatnike počinje 1. listopada i traje do 10. 10., dok upis novih pretplatnika počinje 11. listopada i traje do 25. 10.

Tekst i foto: Redakcija o-o
 

 Najnovije