Osijek, gradski portal Osijek-Online.Com

WSW

Svjetski tjedan Svemira


OSIJEK - Svjetski tjedan Svemira (World Space Week) je manifestacija za koju je 1999. godine Generalna skupština Ujedinjenih naroda odlučila da će se obilježavati svake godine u razdoblju od 4. do 10. listopada. Ovi se datumi simbolično odnose na dva značajna događaja: lansiranje prvoga satelita u povijesti čovječanstva, Sputnika 1, koje se dogodilo 4. listopada 1957. godine te potpisivanje Povelje o miroljubivom korištenju Svemira dana 10. listopada 1967. godine. World Space Week Asocijacija koordinira obilježavanje Svjetskog tjedna Svemira u svijetu pod upravom Ureda za poslove Svemira Ujedinjenih naroda (UN OOSA) koji se nalazi u Beču.

Tijekom obilježavanja Tjedna Svemira diljem svijeta se odvijaju manifestacije kojima se educira javnost o korisnosti svemirskih istraživanja te se kod mladih ljudi potiče ljubav prema znanosti, tehnologiji, inženjeringu i matematici.

Veliko je zadovoljstvo reći kako Škola primijenjene umjetnosti i dizajna Osijek protekle dvije godine sudjeluje svojim doprinosom u obilježavanju Svjetskog tjedna Svemira. Učenici i mentori našeg odjela grafičkog dizajna sudjelovali su u natječaju dizajniranja plakata koji će podariti vizualni identitet ovome događaju te će se rabiti širom čitavoga svijeta. Prošle su godine dvojica naših učenika postigli odličan rezultat na ovome natječaju. Pavao Sablić je osvojio 2., a Filip Ljulj 3. mjesto. Međutim, ove godine uspjeh je još veći jer je učenik Filip Glogoški osvojio 1. mjesto.

Upravo su ovi uspjesi bili poticaj Školi da ove godine organizira izložbu posvećenu Svjetskom tjednu Svemira kako bi proslavila manifestaciju, ali i uspjeh svojih sudionika, a posebice Filipa Glogoškog čije je idejno rješenje obišlo čitav svijet. Ovo je veliko postignuće koje može nadahnuti sve naše učenike i nastavnike te ih potaknuti na daljnje sudjelovanje u ovom, ali i drugim natječajima i projektima. Izložba predstavlja pregled idejnih plakata kojima je Škola sudjelovala u ovom natječaju tijekom posljednje dvije godine i na taj način oni postaju dostupni oku javnosti.

Čovjek se prečesto zatvara u svoj mali, skučeni svijet zaboravljajući uputiti pogled prema zvijezdama. Ograničavamo se na imaginarne podjele vrsta, rasa i nacija zanemarujući činjenicu kako svi dijelimo prostor na planetu koja pluta svemirskim prostranstvima. Svemirska istraživanja su nam omogućila nešto prelijepo, pogled na naš planet iz Svemira. Gledajući ju kao cjelinu iz svemirske perspektive na njoj se ne vide podjele, a to bi trebao biti simbol naše budućnosti – simbol u kojemu smo svi jedno.

Čestitamo našim učenicima i nastavnicima na hvale vrijednim rezultatima. Zahvaljujemo im jer su omogućili da se, ne samo njihovo ime nego i ime Škole čuje u čitavom svijetu te im želimo još puno uspjeha u daljnjem radu kamo god ih zvijezde budu vodile.
         
Tekst:Tihomir Taborski, prof.

 Najnovije