Osijek, gradski portal Osijek-Online.Com

PLES

Anything u HNK Osijek


OSIJEK - Plesna predstava «Anything», nagrađivanog španjolskog autora Daniela Abreua, a u izvedbi uglednog Zagrebačkog plesnog ansambla, gostuje u Hrvatskome narodnom kazalištu Osijek 3. listopada s početkom u 19 sati.

Predstava je nastala u koprodukciji Zagrebačkog kazališta mladih, a u Osijek stiže kroz Plesnu mrežu Hrvatske, projekt koji omogućuje izabranim recentnim predstavama suvremenog plesa izvođenje za publiku širom zemlje. Drugo je ovo gostovanje Zagrebačkog plesnog ansambla u Osijeku ove godine, nakon što je oduševio brojnu publiku u siječnju s predstavom «Rekvijem za Z.».

U predstavi «Anything» gledatelj ne prati neku određenu priču, već tijelo u pokretu, koje  pamti sve što mu se u životu dogodilo, govori samo za sebe. Vrhunski plesači Zagrebačkoga plesnog ansambla sustvaratelji su ovoga djela pa su tijekom procesa rada istraživali i pokušali artikulirati osobne povijesti vlastitih tijela. Rezultat je poetičan ples između sna i jave, uz šum vjetra, kojeg kritičari opisuju kao dojmljivu, sugestivnu simbiozu lirskog i epskog.

U predstavi plešu nagradama hrvatskoga glumišta ovjenčani Ognjen Vučinić i Aleksandra Mišić te Petra Chelfi, Martina Nevistić, Petra Valentić i Nika Lilek. Ulaznice po cijeni od 30 kuna mogu se nabaviti na blagajni kazališta.

Projekt Plesna mreža Hrvatske dio je opće strategije razvoja i distribucije plesne umjetnosti na nacionalnoj razini, a realizira se izvedbama prethodno selektiranih predstava u hrvatskim nacionalnim kazalištima, na nacionalnim festivalima i drugim institucijama i organizacijama koje se bave izvedbenom djelatnošću. Potporom Udruzi plesnih umjetnika Hrvatske, trenutačnom nositelju projekta Plesna mreža Hrvatske, Ministarstvo kulture razvija postprodukciju i uvjete za kontinuiranu javnu prezentaciju cjelokupne plesne produkcije na području Republike Hrvatske.

Kroz Plesnu mrežu Hrvatske ove su godine realizirana gostovanja u HNK Osijek, Varaždin, Rijeka i Zadar, zatim na Osječkom ljetu kulture, Splitskome ljetu i Dubrovačkim ljetnim igrama, a do kraja godine planirana su gostovanja u HNK Varaždin, INK Pula i u Virovitici.Najnovije