Osijek, gradski portal Osijek-Online.Com

ROĐENDAN

70 godina UKOP-a


OSIJEK - Osječko gradsko Javno poduzeće Ukop osnovano je na današnji dan prije točno 70 godina (24. listopada 1946. godine) odlukom tadašnjeg Narodnog odbora grada Osijeka.

U svojoj prošlosti Ukop je imao nekoliko prijelomnih godina među kojima valja istaknuti 1967. od kada Ukop upravlja svim gradskim grobljima, a osobito 1984. godinu kada je otvoreno Centralno groblje. Iako se radi o djelatnosti od koje većina ljudi manje ili više zazire, takve djelatnosti predstavljaju važan dio urbanog funkcioniranja svakog naselja, pa tako i grada Osijek.

Kako je na konferenciji za medije istaknuo Saša Ljubojević, direktor Ukopa, ova gradska tvrtka danas zapošljava 90 radnika i upravlja s 20 gradskih groblja ukupne površine 60 hektara na kojoj se nalazi blizu 40 tisuća grobnih mjesta.

- Ukop je danas stabilna, profesionalna tvrtka na usluzi građanima našeg grada. U protekle tri i pol godine učinili smo mnogo na funkcionalnosti i transparentnosti, te uvođenja reda u  poslovanju. Što to znači našim građanima: zaustavili smo malverzacije na groblju. Smanjili smo cijene, ne samo pogrebne opreme, nego i usluga. Svakom našem građaninu izvadak grobnog očevidnika je dostupan online, a do kraja ove godine završit ćemo i obimni posao uređenja središnje arhive grobnih mjesta. To su veliki poslovi koji se najčešće ne vide golim okom, ali predstavljaju veliki napredak u poslovanju. U želji da građanima pružimo što dostojanstveniju uslugu, a ujedno i moderniziramo svoje poslovanje, u suradnji s gradskom upravom i gradonačelnikom Vrkićem, pokrenuli smo niz projekata i prijavili ih na natječaje fondova Europske unije. Rezultati dijela takvih projekata svim će našim sugrađanima biti vidljivi već sljedeće godine – poručio je direktor Ljubojević.

Čestitajući djelatnicima Ukopa ovu vrijednu obljetnicu, osječki gradonačelnik Ivica Vrkić, istaknuo je značaj modernizacije poslovanja ove gradske tvtke.

- Mnogi zbog različitih predrasuda nerado govore o Ukopu. Međutim, podjednako kao i rodilište, vrtići i škole, gospodarstvo i promet, kultura ili sport - umiranje i dostojanstveni ispraćaj jednako spadaju u svakodnevicu svakoga grada, pa tako i našega Osijeka. Stoga sam i ja, kao gradonačelnik, ali i čitava gradska uprava dali potporu nastojanjima tvrtke Ukop da brojnim projektima u konačnici pridonesemo ovoj djelatnosti koja, s jedne strane predstavlja i govori o bogatoj prošlosti ovoga grada, a s druge strane se zalaže za moderno učinkovito poslovanje i što dostojanstveniji ispraćaj naših najmilijih. Zato podupiremo ostvarenje projekta nazvanog „Šetnja kroz povijest Osijeka“, gdje je riječ o obnovi i rekonstrukciji Groblja svete Ane, ali i projekt koji se odnosi na rekonstrukciju zgrade odarnice i uprave na Centralnom groblju s ciljem poboljšanja energetske učinkovitosti. Ti su projekti već nominirani za sredstva odgovarajućih europskih fondova – rekao je gradonačelnik Vrkić, dodajući kako su poodmakle i aktivnosti na izradi idejnog rješenja za izgradnju krematorija i prateće infrastrukture.

Osim toga, gradonačelnik Vrkić je najavio i izgradnju novoga gradskog groblja. Radi se o groblju na području jedne od najvećih gradskih četvrti – na Jugu II.

Izvor: UKOPNajnovije