zatvori oglas

PREGOVORI

Novi pregovori na relaciji Vlada - Sindikat


OSIJEK - Za petak, 9. prosinca 2016. zakazan je novi pregovarački sastanak između Vlade RH i sindikata javnih službi, a tema je povećanja osnovice za izračun plaća zaposlenih u javnim službama.

Kako je već od ranije poznato, članovi pregovaračkog odbora Vlade RH predložili su da se osnovica od 1. siječnja 2017. godine poveća za 2% te od 1. prosinca 2017. godine za još 2%. Kao nadomjestak za neuvećanu osnovicu  tijekom 2016. godine ponudili su isplatu 100 milijuna kuna u 2017. godini te 100 milijuna kuna u 2018. godini. Predloženi iznos bio bi jednokratno isplaćen, a iznosio bi, u prosječnom bruto iznosu, oko 500 kn po zaposleniku.  Kako je to tek 20% prosječnog duga za 2016. godinu, sindikati su to odbili.

S druge strane prijedlog svih sindikata javnih službi je bio: povećanje osnovice za 3% od 1. siječnja i 3% od 1. srpnja 2017. godine te povrat duga za neuvećanu osnovicu u 2016. godinu u visini 36% plaće svakog člana. Putem ugovora i sporazuma definirao bi se i nastavak ujednačavanja plaća djelatnika u javnim službama u odnosu na prosječnu plaću djelatnika u privredi. Prema izračunima, zaostatak u ovoj godini  je 13,4%.

Podsjećamo da u ponedjeljak, 12. prosinca 2016. godine, ističe rok važenja Temeljnog kolektivnog ugovora, a time i Granskog kolektivnog ugovora (produžena primjena do 13. ožujka 2017. godine). Isticanjem roka važenja ta dva dokumenta Vlada će prvi puta imati mogućnost samostalnog odlučivanja o visini osnovice za obračun plaća zaposlenicima u javnim službama Republike Hrvatske.

Važnost postizanja sporazuma na sutrašnjem pregovaračkom sastanku je neupitna, ali se postavlja pitanje gdje iznaći sredstva u inače financijski ograničenom Proračunu za 2017. godinu. Vlada je izašla s prijedlozima koji su za njih prihvatljivi i ostvarivi, ali pregovarači s druge strane stola ponuđenim nisu zadovoljni.

Čekamo ishod sutrašnjeg sastanak.

 Najnovije