Osijek, gradski portal Osijek-Online.Com

OKRUGLI STOL

Nedostaje li u Hrvatskoj školovanih konzervatora-restauratora?


OSIJEK - Zavod za zaštitu spomenika kulture u Zagrebu 1992. godine organizirao je okrugli stol na temu školovanja konzervatora i restauratora u Hrvatskoj. „Cilj okrugloga stola bio je usporedo prezentirati nekoliko svjetskih programa školovanja, te obavijestiti javnost o svim inicijativama i planovima u našoj zemlji.“1 Na tom su okruglom stolu, između ostalog, jasno naznačene potrebe za pokretanjem studija konzerviranja-restauriranja te su dane smjernice o mogućim načinima njihovog organiziranja.

Danas, točnije 2.2.2017., dakle 25 godina nakon tog okruglog stola, želja nam je ponovno pokrenuti stručnu raspravu o školovanju konzervatora-restauratora u Hrvatskoj. Što se u tom dvadesetpetogodišnjem razdoblju, od tada prezentiranih planova, uspješno realiziralo? Što još uvijek nismo uspjeli napraviti na tom području i ima li mjesta za usavršavanje?

Sustavno je sveučilišno školovanje konzervatora-restauratora u Hrvatskoj pokrenuto 1997. godine, a danas se izvodi na tri sveučilišta i to u Zagrebu, Splitu i Dubrovniku. Muzej Slavonije, jedan od najstarijih muzeja u Hrvatskoj, osnovan 1877. godine, najveći je nacionalni Muzej općeg tipa u Hrvatskoj, a svog je prvog i do danas jedinog školovanog konzervatora-restauratora zaposlio tek krajem 2015 godine.
Uvidom u dostupne podatke o stanju zaposlenosti školovanih konzervatorarestauratora u drugim muzejima, galerijama, arhivima, restauratorskim zavodima, pravnim i fizičkim osobama koje obavljaju poslove zaštite i očuvanja kulturnih dobara, uviđa se slična situacija.

Promišljajući i suočavajući se s potrebama sustavne zaštite, konzerviranja i restauriranja kulturnih dobara u regiji u kojoj djeluju, a uzimajući u obzir mali broj školovanih konzervatora-restauratora zaposlenih u ustanovama ili privatnim tvrtkama koje obavljaju konzervatorsko-restauratorsku djelatnost, organizatori su ovog okruglog stola, Umjetnička akademija u Osijeku i Muzej Slavonije Osijek, odlučili pokrenuti stručnu raspravu kojoj je cilj odgovoriti na pitanje: „Nedostaje li u Hrvatskoj školovanih konzervatora-restauratora?“. Poseban se naglasak unutar promišljanja o potrebnom broju školovanih konzervatora-restauratora želi staviti na deficitarne specijalizacije unutar konzervatorsko-restauratorske struke.

Na ovaj okrugli stol pozvani su predstavnici Ministarstva kulture i Konzervatorskih zavoda, predstavnici i zaposlenici Hrvatskog restauratorskog zavoda, sveučilišta koja izvode studije konzerviranja-restauriranja u Hrvatskoj, muzeja, galerija i svih ostalih javnih i privatnih sudionika u zaštiti i očuvanju kulturnih dobara, posebice onih koji obavljaju poslove konzerviranja i restauriranja, konzervatori i restauratori, studenti i svi zainteresirani za ovu tematiku.

Tko u Hrvatskoj konzervira i restaurira? Koliko konzervatora-restauratora u Hrvatskoj ima formalno obrazovanje iz područja konzerviranja-restauriranja? Na koje se sve načine u Hrvatskoj može doći do zvanja konzervator-restaurator? Koje se promjene u stjecanju zvanja u budućnosti mogu očekivati? Koje specijalizacije unutar struke nisu pokrivene studijskim programima? Gdje se diplomirani konzervator-restaurator može zaposliti? Tko može dobiti dopuštenje za obavljanje poslova konzerviranja i restauriranja kulturnih dobara („licencu“) i kako se do nje dolazi? Koliko Hrvatskoj treba konzervatora-restauratora? Kolike su potrebe kulturne baštine za konzerviranjem restauriranjem? – Neka su od pitanja na koja ćemo zajednički, uz pomoć stručnih i kompetentnih sugovornika i nadamo se uz Vaše sudjelovanje, pokušati pronaći odgovor.

Očekujemo Vas 2. 2. 2017. u 12 sati u Muzeju Slavonije i radujemo se Vašem dolasku.

Izvor: Umjetnička akademija u Osijeku i Muzej SlavonijeNajnovije