Osijek, gradski portal Osijek-Online.Com

OKRUGLI STOL

Treba li Osijeku konzervatorsko-restauratorski studij


OSIJEK - Muzej Slavonije i osječka Umjetnička akademija organizirali su okrugli stol s temom obrazovanja konzervatora i restauratora na kojem se nisu pojavili predstavnici konzervatora i restauratora

U Muzeju Slavonije jučer (četvrtak, 2. veljače) se raspravljalo o položaju  konzervatora, restauratora i preparatora u slavonskim muzejima te o eventualnom osnivanju studija konzervacije i restauracije pri osječkoj Umjetničkoj akademiji. Nazočili su predstavnici umalo svih slavonskih muzeja i profesori hrvatskih fakulteta koji obrazuju konzervatore i restauratore (dubrovački, splitski, zagrebački) kako bi razbistrili probleme koje tište ovu struku. Na žalost, na Okruglom stolu nije bilo predstavnika slavonskih konzervatorskih odjela niti se oglasila restauratorska struka.

Potraga za kadrovima

Današnji konzervatori su heterogeni po obrazovanju (arhitekti, inženjeri građevine, etnolozi, arheolozi, povjesničari umjetnosti…) i u konzervatorskim odjelima se ne zapošljavaju diplomanti konzrevatorsko-restauratorskih fakulteta, što postavlja sijaset pitanja na koja sudionici jučerašnjeg Okruglog stola nisu dali odgovor. Također se nije čuo jasan stav trebali osječkom sveučilištu takav studij i gdje bi se diplomanti toga studija zaposlili. Ako bi se i osnovao takav studij, jeli mu mjesto na Umjetničkoj akademiji ili na tehnološkim fakultetima. U zemljama Zapada svaki muzej ima vlastitu restauratorsku radionicu, svaka veća crkva ima zaposlene konzervatore i restauratore, a pojedine ulice i gradski trgovi imaju svoje radionice koje neprekidno nadziru baštinu. Muzejska struka vapi za stručnjacima toga profila jer se eksponati pohranjeni u muzejima ne obnavljaju i ne održavaju na propisani način pa proces propadanja užurbano teče. No, to nije primaran problem, ističu djelatnici slavonskih muzeja, već opća pauperizacija društva dovela je muzejsku djelatnost do ruba postojanja i postavlja se pitanje čemu skupljati građu, ako se ona ne pohranjuje na pravi način i ako nema uvjeta za njenu prezentaciju.

Umjesto zaključka

Ukratko, Okrugli stol je otvorio sjajnu temu, no umjesto odgovora na bitna pitanja, razgovaralo se bez sugovornika pa ni zaključci nisu bez ograde: dakle, Osijeku i Slavoniji treba stručnjaka toga profila, treba studije konzervacije i restauracije, no dok se ne riješe strukturalni problemi i ne donese strategija upravljanja kulturnom baštinom, nitko nema prava trošiti društveni novac i fabricirati stručnjake za burzu.

Tekst: Zdenko SamaržijaNajnovije