Osijek, gradski portal Osijek-Online.Com

MATERINSKI JEZIK

Festival jezika GISKO 2017


OSIJEK - Gradska i sveučilišna knjižnica Osijek, već šestu godinu, Festivalom jezika obilježava Međunarodni dan materinskoga jezika nizom aktivnosti. Kreativni susreti, susret s autorom i ilustratorom, otvorenje izložbe te predavanje održavat će se od petka, 17. veljače do četvrtka, 23. veljače 2017. godine u prostoru Igraonice i igroteke Odjela za rad s djecom i mladima i American cornera Gradske i sveučilišne knjižnice Osijek.

Raspored aktivnosti:

petak, 17. 2. 2017.
12:00 - Izložba "Osijek – grad susreta kulture" 
Otvaranje izožbe ilustracija Dobrosava Boba Živkovića

12:30 - Susret s ilustratorom za učenike osnovne i srednje škole

subota, 18. 2. 2017.
10:30 - 12:30 - "Čitateljski izazov na materinskom jeziku" - lijepo čitanje naglas
(hrvatski,  mađarski, njemački, albanski, makedonski, češki, slovački, rusinski, romski, slovenski jezik …)
Organizirano za DV I OŠ
 
ponedjeljak, 20. 2. 2017.    
12:00 - 12:00 - "Pjesma za Kasuma = Das Lied für Kasum" - Predstavljanje slikovnice Đokić, Ana.
za djecu  DV  i OŠ

utorak, 21. 2. 2017.    
10:00 – 11:00  - "Durch Spielen zum Lesen" – igra i priča na njemačkom jeziku
za djecu DV i OŠ

srijeda, 22. 2. 2017.    
10:00 – 11:30 - Kreativna radionica "Pričom i plesom upoznajemo Rusiju"
za djecu OŠ 

18.00-19.00 - Predavanje "Šokački govor" za učenike srednje škole
(predavačice: doc. dr. sc. Silvija Ćurak i Tena Babić Sesar, znanstvena novakinja-asistentica Katedra za hrvatsku jezičnu povijest i hrvatsku dijalektologiju FFOS i Odjel za hrvatski jezik Ogranka Matice hrvatske u Osijeku)

četvrtak, 23. 2. 2017.    
10:00 - 11:30 - Kreativna radionica "Madjarske priče i igre"
za djecu DV i OŠ

21. veljače - Međunarodni dan materinskog jezika
Materinski jezik izraz je kojim označavamo prvi jezik koji neka osoba nauči u svojoj obitelji. Stručnjaci tvrde da je znanje materinskog jezika vrlo važno pri formiranju mišljenja, a istraživanja pokazuju da osoba koja nije svladala svoj materinski jezik ima problema s učenjem, ne samo drugih jezika, već i s učenjem uopće.

Svjesna uloge materinskoga jezika u razvoju komunikacijskih vještina i oblikovanju svijesti i kretivnosti, Organizacija za obrazovanje, znanost i kulturu pri Ujedinjenim narodima (UNESCO) donijela je 1999. godine odluku o proglašenju 21. veljače Međunarodnim danom materinskoga jezika. S ciljem promicanja jezične raznolikosti i višejezičnoga obrazovanja, UNESCO želi podsjetiti da jezici nisu samo vitalan dio civilizacijskoga kulturnog naslijeđa, već i nezamjenjivi izraz ljudske kreativnosti i veličanstvene različitosti.

Nestanak bilo kojeg jezika predstavlja gubitak i osiromašenje za cjelokupni ljudski um i znanje, ističe UNESCO. Stoga, Međunarodni dan materinskoga jezika ima svrhu podsjećati čovječanstvo na niz moralnih i praktičnih obaveza kojima može očuvati lingvističku raznovrsnost kao jedno od najvećih bogatstava koje nam je prošlost ostavila.

Izvor: GISKO

 Najnovije