Osijek, gradski portal Osijek-Online.Com

EDUKACIJA

Razmisli, treba znati stati


OSIJEK - Danas, petak 12. svibnja, su se u Kino Urania mnogobrojni osiječki osnovnoškolci educirali o opasnostima zloupotrebe alkohola.

Učenicima sedmih i osmih razreda osiječkih osnovnih škola prikazan je edukativni film Roberta Knjaza „Razmisli – Treba znati stati“. Na projekciji filma u Kinu Urania sudjelovali su i klinička psihologinja Josipa Gelo, popularni voditelj Mario Petreković u ulozi ambasadora projekta te Ana Stunić, koji su se obratili učenicima kako bi dodatno istaknuli važnost sprečavanja rane i učestale konzumacije alkohola među maloljetnicima.

Naime, maloljetnička zloupotreba alkohola u današnje vrijeme postaje sve veći društveni problem jer mladi odrastaju u okolini u kojoj je dostupnost alkoholnih pića vrlo velika, a njihova potrošnja prihvatljiva i uobičajena. O tome govore i rezultati Europskog istraživanja o pušenju, pijenju alkohola, uporabi droga i rizičnim čimbenicima (ESPAD iz 2015. g.), provedenog u 37 europskih zemalja (među kojima je i Hrvatska) među 96.046 učenika.

Rezultati istraživanja pokazuju kako je gotovo polovica ispitanih učenika (47 posto) probala alkohol u dobi od 13 godina i mlađe, 1 od 12 učenika u istoj dobi doživio je opijeno stanje, dok je 50 posto ispitanika barem jednom u životu probalo alkohol.

Izvor: Pragma komunikacijeNajnovije