Osijek, gradski portal Osijek-Online.Com

PRONI CENTAR

Započeo iMOS 2017


OSIJEK - U sklopu Strukturiranog dijaloga mladih i donositelja odluka, 18. svibnja 2017. u prostoru Regionalnog info-centra za mlade Osijek održana je fokus grupa s mladima i donositeljima odluka. Time je obilježen početak ovogodišnje jednomjesečne manifestacije iMOS – Informiranje mladih Osijek, koja će trajati do polovine lipnja.

Na fokus grupi sudjelovali su: predstavnici Savjetodavnog odbora Regionalnog info-centra za mlade Osijek (Hrvatski zavod za zapošljavanje Osijek, Odsjek za prevenciju Policijske uprave OBŽ, Odjel kulturologije Filozofskog fakulteta, Ekonomska i upravna škola Osijek, Gradsko društvo crvenog križa Osijek, Grad Osijek, Volonterski centar Osijek), predstavnica Agencija lokalne demokracije Osijek/Info-centar za mlade „Info fora“ iz Tenje te učenici iz Ekonomske i upravne škole Osijek, studenti Ekonomskog i Filozofskog fakulteta, volonteri Crvenog križa i RICM-a Osijek, nezaposleni mladi.

Peti ciklus Strukturiranog dijaloga na Europskoj razini završio je preporukama iz Košica, na temu „Omogućimo svim mladim ljudima da sudjeluju u raznolikoj, povezanoj i uključivoj Europi. Spremni za život, spremni za društvo“. U Hrvatskoj se on provodi pod sloganom EU PITA te se više informacija može pronaći na http://eupita.eu/.

Cilj fokus grupe bio je upoznati prisutne sa Strukturiranim dijalogom općenito te raspraviti mogućnost primjene donešenih preporuka u našoj lokalnoj zajednici.
Stjecanje životnih vještina bila je okosnica rasprave i u vrlo ugodnoj i opuštenoj atmosferi prisutni su razmijenili mišljenja i viđenja o spremnosti mladih našeg grada za život i društvo, kako lokalno tako i europsko, spremnosti na izazove, pritisak i velika očekivanja koja se stavljaju pred njih. Isto tako, razgovaralo se o kvalitetnom informiranju mladih, otvaranju većih mogućnosti mobilnosti unutar i van naše zemlje, poticanju uključivanja mladih osoba u društvo kroz raznolike volonterske programe te utjecaju rada s mladima i organizacijama mladih i za mlade.

U amosferi međusobnog povjerenja prisutni su istaknuli (kako mladi tako i donositelji odluka) izazove i probleme s kojima se susreću i koje vide u primjeni donešenih preporuka. Velike prepreke se vide na nacionalnoj razini, prvenstveno u obrazovnom sustavu, ali i u drugim područjima koja bi mogla doprinijeti osnaživanju mladih i podršci koja bi im se trebala pružiti. Individualni napori postoje, no puno veća učinkovitost može se postići stavljanjem teorije u praksu na svim razinama, uključujući i same mlade, bio je zajednički zaključak.

S obzirom da započinje proces donošenja novog Nacionalnog i Gradskog programa za mlade, prisutni su pozvani na aktivno sudjelovanje u tim procesima.

Ova aktivnost provodi se u sklopu Programa Regionalni info-centar za mlade Osijek, financiranog od strane Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, a čiji nositelj je PRONI Centar za socijalno podučavanje.

Izvor: PRONI CentarNajnovije