Osijek, gradski portal Osijek-Online.Com

MLUO

Drava Art Biennale 2017


OSIJEK - Muzej likovnih umjetnosti, Društvo arhitekata grada Osijeka i Muzej grada Koprivnice organiziraju šetnju uz Dravu u petak, 22. rujna, s početkom u 18,00 sati, a polazna točka je kod parka uz Hrvatske vode.

Šetnja, uz kratka predavanja, organizirana je kao dio projekta DRAVA ART BIENNALE. Ruta kretanja od zgrade Hrvatskih voda do pješačkog mosta uz zaustavljanje i kratka predavanja i razgovore na pet točaka:

Park uz Hrvatske vode – uvodna riječ (Drava Art Biennale, MLU, DAO) 
- govornici Jasminka Mesarić i Helena Kušenić

Plato nad rijekom Dravom kod Vodovodne centrale
-  o povijesti nastanka urbanog oblika grada Osijeka
- govornik Oliver Grigić

Početak „Zimske luke“ - kod Broda – Osijek – lijeva obala
- govornik Miroslav Pavlinić

 Kod spomenika Picassu – jedinstven oblik Osijeka –posebnost grada na Dravi
- Govornik Ivan Cingel

 Na pješačkom mostu – značenje Drave za Osijek i Osječane
- govornik Danijela Lovoković

Nakon obilaska posjet Muzeju likovne umjetnosti, nastavak razgovora i diskusija uz druženje.  U slučaju lošeg vremena družit ćemo se i razgovarati u Art klubu Muzeju likovnih umjetnosti.

Drava Art Biennale 2017. nastavlja problematizirati temu vode kao javnog dobra i osnovnog ljudskog prava, no ovog puta u kontekstu javnog prostora grada. Bijenalna izložba i sva popratna događanja vizija su mogućih promjena koje kroz povezivanje umjetnosti, ekologije i urbanizma pridonose stvaranju prostora za odgovornije i inkluzivnije civilno društvo.

Koliko (ne)prisustvo vode oblikuje gradsko tkivo, koji su mogući smjerovi u kojima se grad razvija ako razmišljamo o elementu vode u javnom prostoru, do koje mjere je voda bitan element u konstruiranju identiteta nekog grada? Ne postoji grad koji nema specifično izgrađen odnos prema vodi: rijeke i vode sastavni su dio nekih gradova i vibrantna mjesta susreta i života, neki gradovi rijeke tretiraju kao smetnju, ne znaju se pozicionirati spram nje te je potpuno izuzimaju iz lokalne topografije, dok neki pak uspješno čuvaju memoriju prostora uz vodu. Uz prisustvo rijeka, jezera, slapova, potoka koji oblikuju identitet grada, život i sadržaj grada oblikuje i infrastruktura izvora pitke vode, česmi (kao punktova vode kao javnog dobra), fontana (reprezentativnih punktova koji utječu na arhitektonsku prepoznatljivost grada), starih bunara kao nekadašnjih mjesta socijalizacije, a na kvalitetu javnog prostora i života uvelike utječe slobodni besplatni pristup pitkoj vodi. Javni prostor urbanog tkiva mjesto je dodira fizičkog, psihološkog, arhitektonskog, socijalnog, političkog, a svaki izlazak umjetnosti u javni prostor poziva na sudjelovanje i pripadanje.

Izvor: MLUO
Foto A. IlakovacNajnovije