Osijek, gradski portal Osijek-Online.Com

MS TIM

Hodajte s nama


OSIJEK - Porukom "Hodajte s nama - hodajte za one koji ne mogu" MS tim vas poziva da im se pridružite u protestnom hodu danas, 26. rujna, u 18 sati na osječkoj Promenadi

Protestnim hodom na Promenadi članovi Udruge oboljelih od multiple skleroze pokušat će upozoriti na nužnost uvođenja novih kriterija za dodjelu lijekova koji usporavaju napredovanje ove progresivne neurološke bolesti te na lošu zapošljivost osoba sa invaliditetom.

“MS WALK-om  u Osijeku upozorit ćemo na nužnost uvođenja novih kriterija za dodjelu posebno skupih lijekova za multiplu sklerozu te na tešku zapošljivost osoba s invaliditetom. Razlog održavanja ove aktivnosti u Slavoniji je povećani broj oboljelih u ovoj regiji. Naš HZZO dodjelu posebno skupih lijekova radi na način da oboljeli na terapiju čekaju minimalno 2 godine a nerijetko i desetke godina. Paradoksalno je da su sva istraživanja pokazala kako ovi lijekovi najbolje djeluju i imaju najveću učinkovitost upravo kada se počnu uzimati u najranijoj fazi bolesti odnosno odmah pri uspostavljanju dijagnoze.  Lijekove za usporavanje bolesti odobravaju po kriterijima koji traže progresiju bolesti odnosno barem 2 relapsa. Drugim riječima ovi kriteriji kojima se vodi naš HZZO i Ministarstvo zdravlja zapravo oboljele od multiple skleroze tjeraju u progresiju, odnosno naš zdravstveni sustav direktno je odgovoran za nastajanje tjelesnih oštećenja oboljelih od multiple skleroze jer im nisu dali šansu da bolest uspore na vrijeme” – naglasila je predsjednica Udruge MS Tim Hrvatska, Mirjam Jukić dodajući kako je vrijeme za uvođenje novih kriterija odavna isteklo te zahtijevaju sastanak s predstavnicima HZZO-a i Ministarstva zdravstva.
 
Izvor: Udruga oboljelih od multiple sklerozeNajnovije