Osijek, gradski portal Osijek-Online.Com

DOKKICA

Međunarodni dan dječjih prava


OSIJEK - Dječja osječka kreativna kućica u suradnji s Gradom Osijekom, Centrom za djecu i mlade „Pozitivni i sretni“ iz Čepina, Plesnim studijom Wings i 10 osnovnih škola 20. studenog u Esseker centru obilježava Međunarodni dan dječjih prava čime želi promovirati dječja prava, aktivnu participaciju te kulturu mira među djecom.

Događaj pod nazivom "Stvarajmo mir" organizira se u sklopu projekta "Mir je moj đir" koji Dokkica provodi u partnerstvu s OŠ "Retfala" Osijek i Gradom Osijekom, a uz podršku Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva. Projekt je usmjeren je na prevenciju nasilja među djecu i to kroz afirmativni koncept. U sklopu projekta u 10 osnovnih škola provedeni su Natječaji za Dječje ambasadore mira među učenicima viših razreda te je u prvom krugu Natječaja odabrano 77 kandidata za Dječje ambasadore mira (OŠ Ljudevita Gaja i PŠ Sarvaš (12), OŠ Miroslav Krleža Čepin (9), OŠ August Šenoa (4), OŠ Frana Krste Frankopana (11), OŠ „Retfala“ Osijek (11), OŠ Vladimira Becića (8), OŠ Josipovac (8), OŠ Antuna Mihanovića (7), OŠ Grigor Vitez (7)). Svi kandidati za Dječje ambasadore mira bit će sudionici flash moba "Stvarajmo mir", a učenici 5. c razreda OŠ F. K. Frankopana pod vodstvom razrednice Sandre Marijanović predstaviti će svoje transparente s porukama mira i tako se aktivno pridružiti u promociji dječje participacije.

Otvorenje programa upriličit će Plesni studio Wings uz remix poznate pjesme Johna Lennona "Give peace a chance", a koreografiju potpisuje Anja Kadoić. Samanta Jevđić nastupit će s pjesmom “Scars to your beautiful”, a akrobatskim rock n rollom zabavit će nas Plesni kluba Kick. Literarne radove na temu mira javno će čitati 12 učenika iz 3 osnovne škole, a vrhunac događaja je u 12.00 sati - flash mob „Stvarajmo mir“ koji će izvesti oko 100 djece tako što stati u veliku formaciju u obliku međunarodnog znaka mira i pustiti 100 bijelih balona te tako poslati dječju osječku poruku mira.

Kako bi cijeli program bio u duhu dječjih prava, Dokkica je odlučila i voditeljski angažman prepustiti Miji Marković, sada srednjoškolki, a nekadašnjoj Dokkičanki koja je svoje umijeće javnog nastupa stekla kroz snimanja odgojno-obrazovnih emisija Dokkice.

Zainteresirani građani, mali i veliki, moći će se fotografirati uz poruke mira te na dar dobiti promotivnu naljepnicu „Mir je moj đir“.

U sklopu obilježavanja ovoga Dana Dokkica također želi skrenuti pozornost i na prava djece izbjeglica čiji je dolazak na naše prostore vrlo izvjestan. Upravo zato želimo pripremiti mlade Osječane na mir među djecom i prihvaćanje djece kulturnih i nacionalnih različitosti kako bismo pokušali pomoći ublažiti iznimno stresne okolnosti života djece- izbjeglica odnosno omogućili im lakšu adaptaciju u novoj okolini.

Više o projektu pogledajte na LINKU

Izvor: DokkicaNajnovije