Osijek, gradski portal Osijek-Online.Com

EKOLOGIJA

Dan vlažnih staništa


OSIJEK - dana 2. veljače u svijetu se obilježava kao Međunarodni dan zaštite močvare i močvarnih staništa.

Močvare su vrlo važne zbog svojih ekoloških svojstava, funkcija i gospodarskih vrijednosti, a ubrajaju se među najugroženije ekosustave zbog isušivanja, onečišćenja i prekomjernog iskorištavanja njihovih resursa.

ZOO vrt Osijek ove će godine prvi puta obilježiti ovaj važan eko-datum u petak, 2. veljače s početkom u 09:00 sati, a predviđeno trajanje bit će do 11:00 sati.

Uvodno predavanje će održati dipl. ing. polj. Ivana Buzuk, stručni voditelj Javne ustanove Agencija za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima na području Osječko-baranjske županije.

Govorit će o važnosti najbližih nam močvarnih područja, koje su najznačajnije ptice koje tu obitavaju, a objasnit će, iz vlastitog iskustva,  na koji način se prebrojavaju ptice. Također, pružit će mogućnost djeci da s profesionalnim GPS-om, dalekozorima i fotoaparatima promatraju i zabilježe ptice u radnim listićima pokraj jednog od jezera u ZOO vrtu Osijek.


Na kraju druženja, edukatorica ZOO vrta Osijek, prof. Tatjana Elez, pokazat će učenicima barsku i kopnenu kornjaču, te će ih učenici moći i dodirivati.
Predavanju će biti nazočni učenici Tehničke škole i prirodoslovne gimnazije Ruđera Boškovića iz Osijeka. 

Izvor: ZOO OsijekNajnovije