Osijek, gradski portal Osijek-Online.Com

PROJEKT

Osijek, grad susreta kultura


OSIJEK - U subotu, 12. svibnja 2018., u prostorima Graditeljsko - geodetske škole Osijek u Osijeku, Drinska 16A, u vremenu od 9-13 sati, održati će se zajednički Susret učenika i njihovih nastavnika koji su tijekom školske godine 2017./18. sudjelovali u projektu Osijek, grad susreta kultura.

Učenici i učenice iz 11 osnovnih i srednjih škola grada Osijeka, uz podršku i vodstvo svojih nastavnica i nastavnika kroz različite su aktivnosti istraživali i učili o multikulturalnosti svoga grada, upoznavali kulturu, jezik i običaje različitih kulturnih, nacionalnih i vjerskih grupa, čiji pripadnici žive u Osijeku. Susret učenika mjesto je prikaza postignuća i razmjene naučenog, ali i prilika za novo učenje.

Grad Osijek je oduvijek bio i danas je izrazito multikulturna sredina.

Danas u Osijeku, uz pripadnike hrvatskog većinskog naroda, žive pripadnici čak 22 nacionalne manjine, od kojih je, prema posljednjem popisu stanovništva, njih 11 u porastu, dok je druga polovina u nešto manjem broju. S ponosom valja istaknuti da se svih 20 jezika koji nose status službenih manjinskih jezika govore u gradu Osijeku. Ta nepobitnost bogatstva kulture ujedno Hrvatsku čini zemljom s najvećim brojem službenih manjinskih jezika u Europskoj uniji. Sredine koje uspijevaju njegovati kulturnu raznolikost zadržavaju svoje stanovništvo, ali i privlače novo. To su mjesta gdje se djeca i odrasli uče toleranciji, međusobnom poštivanju i uvažavanju različitosti.

Projektom Osijek, grad susreta kultura želimo ukazati na važnost očuvanja identiteta, jezika i kulturnih posebnosti svih etničkih i  kulturnih grupa te promovirati zajedničko kulturno nasljeđe kao vrijednost zajednice i sliku koja najbolje pokazuje širinu i otvorenost grada na Dravi i njegovih stanovnika.

Projekt ima za cilj učenje i istraživanje multikulturalnosti grada te promociju kulturne raznolikosti kao zajedničke vrijednosti i bogatstva. Projektom se također nastoje razvijati i jačati interkulturne kompetencije učenika kroz provedbu izvannastavnih sadržaja na dinamičan, zabavan i kreativan način.

Nositelj projekta je Nansen dijalog centar, a provodi se u suradnji s OŠ „Mladost“, OŠ „Tin Ujević“, OŠ Vladimira Becića, OŠ Svete Ane, OŠ Višnjevac, OŠ Lug - PŠ Vardarac, Graditeljsko - geodetskom školom Osijek, Prirodoslovno - matematičkom gimnazijom (III. gimnazijom Osijek), Glazbenom školom Franje Kuhača Osijek,  Medicinskom školom Osijek, Tehničkom školom i prirodoslovnom gimnazijom Ruđera Boškovića Osijek,  Gradskom i sveučilišnom knjižnicom Osijek i Muzejom Slavonije iz Osijeka.

Izvor: Nansen dijalog centar

 Najnovije