Osijek, gradski portal Osijek-Online.Com

ZDRAVLJE IZ JODA

Edukativno predavanje o jodu


OSIJEK - PRONI Centar za socijalno podučavanje ugostit će u subotu, 17. studenog zanimljivo predavanje - Zdravlje iz joda, koje će se održati od 13 sati, uz besplatan ulaz za građane.

Bit će to ujedno i prvo javno predstavljanje Jadrankine otopine u Slavoniji, novog hrvatskog proizvoda na bazi joda koji se pokazao kao jedinstven ne samo na hrvatskom, već i europskom trištu, a kojeg je kreirala i patentirala Križevčanka Jadranka Dugina Vrhovec. Jadranka Dugina Vrhovec osobno će se pridružiti predavanju Zdravlje iz joda, kako bi s okupljenima podijelila svoje intimno iskustvo o korisnosti esencijalnog minerala - joda. Jadranka Dugina Vrhovec je, naime, ljekovitost joda otkrila u osobnoj borbi sa zdravstvenim problemima i Hashimotom, koji joj je dijagnosticiran prije nekoliko godina, nakon čega je krenula u osobnu potragu za prirodnim načinom liječenja i pobijedila svoju tešku dijagnozu. Jadranki Dugina Vrhovec jod je u potpunosti preokrenuo život – uz vlastiti zdravstveni oporavak kojeg je doživjela, Jadranka je svoj život odlučila posvetiti svojem novom poduzetništvu – proizvodnji Jadrankine otopine, dodatka prehrani i biljnog koncentrata joda iz algi, koji je u međuvremenu na tržištu napravio pravu malu revoluciju.

Jod je esencijalni mineral u ljudskom organizmu odgovoran za sintezu hormona štitnjače, koja koristi jod za proizvodnju hormona, koji su pak ključni za metabolizam i sintezu proteina i rast. Pored svega, jod je neophodan za pravilan razvoj mozga i moždanih struktura u prenatalnom periodu, a nedostatak joda u trudnoći može prouzročiti nenadoknadive posljedice na novorođenčad, kao što su loše motoričke i kognitivne funkcije; njegov se nedostatak kod trudnica direktno povezuje i s mentalnom retardacijom kod djece. Jod je također od iznimne važnosti za žensko reproduktivno zdravlje, te je on u brojnim znanstvenim istraživanjima potvrđen kao univerzalno primjenjiv u pomoći pri prevenciji, ali i kao podrška u oporavku od brojnih zdravstvenih teškoća poput HPV virusa, policističnih jajnika, karcinoma dojke i grlića maternice i drugih srodnih bolesti. Također, uz redoviti unos joda, žene često mogu riješiti probleme s izostancima ovulacije, ali i neplodnost. Uz istaknuto, jod je od davnina poznat i kao prirodni antioksidans, a posebno je važan i u izgradnji ljudskog imuniteta, u ovo zimsko doba, kada prijete prehlade i gripe.

„Predavanje Zdravlje iz joda bit će, uz informiranje i prilika za razmjenu iskustava, pitanja i edukativno druženje, a očekujemo da će zbog aktualnosti teme, na ovo predavanje biti izuzetno dobar odaziv“, najavljuju iz PRONI Centra.

Pozivaju se sve zainteresirane građanke i građani da se pridruže besplatnom predavanju Zdravlje iz joda, 17.11. od 13 sati, u prostorijama PRONI Centra za socijalno podučavanje, na adresi Kralja Zvonimira 15, u Osijeku.

Izvor: Kora Dilić 

 Najnovije