Osijek, gradski portal Osijek-Online.Com

MEĐUNARODNI DAN DJEČJIH PRAVA

Vjetrenjača dječjih prava


OSIJEK - Dječja osječka kreativna kućica 20. studenog obilježit će Međunarodni dan dječjih prava, predstavljanjem
„Vjetrenjače dječjih prava“ i nagrađenih video uradaka na temu dječjih prava u 11,00 sati u prostoru Udruge (Ulica Otokara Keršovanija 4, Osijek).

Proteklog tjedna učenici OŠ August Šenoa i OŠ Tin Ujević u Dokkici su sudjelovali u edukativnom kvizu o dječjim pravima, a pod umjetničkim vodstvom Vinka Vidmara, uz asistente Hrvoja Mikulića i Enu Janković, sudjelovali su u izradi jedinstvene vjetrenjače – „Vjetrenjače dječjih prava“. Zanimljivim kreativnim radionicama pridružili su se zaposlenici INA-e putem Kluba volontera te zaposlenice Addiko banke. Ideja ovoga projekta temelji se na pravima djeteta: na dječju participaciju, igru, izražavanje mišljenja. Nastojeći potaknuti društvo i lokalnu zajednicu na razumijevanje dječjih prava simboličnim postavljanjem modela vjetrenjače ispred prostora Udruge, djeca, volonteri i predstavnici Dokkice poslati će poruku o potrebi poštivanja dječjih prava, ali i potrebi uključivanja djece, razvoja njihove kreativnosti kroz kvalitetan i kreativan pristup u odgoju i obrazovanju.

Važnost podizanja svijesti o održivom razvoju simbolično je povezana s motivom vjetrenjače koja je izrađena od različitih materijala, a osnovni nosač – kotač od odbačenog bicikla, nadograđen je krilcima izrađenim od plastičnih boca. Vjetrenjača je oslikana pojmovima koje su osmislili učenici. Kroz razmjenu ideja, kreativno izražavanje i stvaralaštvo Dokkica akciju pod nazivom „Vjetrenjača dječjih prava“ završit će predstavljanjem umjetničko-edukativne instalacije „Vjetrenjača dječjih prava“, nagrađenih video uradaka na temu dječjih prava, a samo otvorenje događaja upriličit će učenici koji su sudjelovali u njenoj izradi, nagrađeni autori video uradaka, volonteri i zapolenici Dokkice uz glazbenu pratnju Frana Jovičića na gitari. Udruga Dokkicau sklopu ove akcije provela je i Natječaj za kratki jednominutni video na temu dječjih prava za učenike osnovnih škola te su izabrana tri najbolja video uratka, koji će se prikazati sutra, a autorima će se dodijeliti nagrade i priznanja.

Ovu akciju, uz volonterski angažman, financijski su podržali sponzor INA i donator Addiko bank.

Izvor: Udruga DokkicaNajnovije