Osijek, gradski portal Osijek-Online.Com

IGROKAZ

POZOR! Plivamo na sceni


OSIJEK - Dječja osječka kreativna kućica u suradnji s Dječjim kazalištem Branka Mihaljevića u Osijeku organizira 8. po redu Festival petominutnih učeničkih igrokaza „POZOR! Plivamo na sceni“.

Ove će godine Festival okupiti 143 učenika i učenica iz 15 osnovnih škola grada i županije, a održat će se 18. ožujka u 18 sati. Pozivamo Vas da popratite otvorenje Festivala, 18. ožujka u 18 sati u Dječjem kazalištu Branka Mihaljevića u Osijeku.

Kao i svake godine, ocjenjivački žiri dodijelit će nagrade u posebnim kategorijama. Igrokaze će ocijenjivati Lidija Helajz, glumica i dramska pedagoginja te voditeljica Dramskog studija Dječjeg kazališta, Domagoj Mrkonjić, glumac i suradnik na Akademiji za umjetnost i kulturu u Osijeku i Ivan Kristijan Majić, redatelj i dramski pedagog. Ove godine žiriju će se priključiti i troje djece iz Dramskog studija Dječjeg kazališta Branka Mihaljevića. Nagrada je ručno izrađena „Ribica“, a autorica ovogodišnjih primjeraka je voditeljica Dječje likovne akademije u Dokkici, Ena Janković. Podršku organizaciji i ove će godine dati 30-ak volontera iz Dokkice, ali i Školska knjiga, McDonalds i Tržnice d.o.o. Dječji vrtići Osijek podržali su Festival osiguravajući prostor Dječjeg vrtića Mak za djecu sudionike Festivala.

U glazbeno-scenskom dijelu programa nastupit će plesni studio Wings, glazbeni bend Dokkice (djeca polaznici glazbenih radionica u Dokkici) te Hana Pešo, učenica OŠ Ljudevita Gaja, koja će sa svim sudionicima otpjevati himnu Festivala. Voditeljica Festivala je Maja Varga.

Podsjetimo se: „POZOR! Plivamo na sceni“ je projekt nastao 2012. godine kao ideja Ines Novak o promociji dramskog stvaralaštva osnovnoškolske djece i to kao natjecanje u petominutnim izvedbama učeničkih igrokaza nastalih u sklopu školskih dramskih grupa. Ideju je prihvatilo Dječje kazalište Branka Mihaljevića u Osijeku te postalo partner u organizaciji ovog događaja koji se održava u povodu Svjetskog dana kazališta za djecu i mlade (20. ožujka) i Svjetskog dana lutkarstva (21. ožujka). Prve dvije godine događaj je organiziran kao natjecanje, a nakon toga organizatori su odlučili događaj organizirati kao festival učeničkih igrokaza.

Ciljevi ovoga projekta su promocija scenskog stvaralaštva djece, popularizacija kazališne umjetnosti među djecom, poticanje ljubavi prema scenskom izričaju i kazalištu te priznanje scenskog stvaralaštva učenika i učitelja osnovnih škola grada i županije.

Izvor: Udruga DokkicaNajnovije