Osijek, gradski portal Osijek-Online.Com

RADIONICA

Dan otvorenih vrata HRZ


OSIJEK - Dan otvorenih vrata Hrvatskog restauratorskog zavoda ove godine održat će se 24. svibnja u Zagrebu, Osijeku i Dubrovniku. Tradicionalno proljetno druženje u Zavodskim prostorima obuhvaća interaktivne radionice za djecu i mlade, predstavljanje radova Zavoda te obilaske restauratorskih ateljea uz stručno vodstvo.

Osijek, Fakultetska 4

10 i 14 sati - Radionice za srednjoškolce „Retuširanje“
Cilj radionica je djeci predstaviti posao konzervatora-restauratora za slike na platnu. U uvodnom dijelu ukratko će se objasniti osnovni pojmovi djelatnosti (kulturna baština, konzerviranje, restauriranje, promjene i oštećenja na umjetničkim djelima i dr.). U praktičnom dijelu radionice polaznici će isprobati svoje vještine u nadoknadi nedostajućeg dijela slikanog sloja (retuširanje).

10 i 13 sati - Radionice za djecu „Mali restauratori“
Cilj radionica je djeci predstaviti posao konzervatora-restauratora drvene polikromirane skulpture. U uvodnom dijelu obiju radionica ukratko će se objasniti osnovni pojmovi djelatnosti (kulturna baština, konzerviranje, restauriranje, promjene i oštećenja na umjetničkim djelima i dr.). U praktičnom dijelu radionica djeca će upoznati postupke uklanjanja preslika (11 sati) i pozlate (13 sati).

9 – 17 sati - Obilazak restauratorskih ateljea
Posjetitelji će imati priliku uz stručno vodstvo razgledati restauratorske ateljee za štafelajno slikarstvo, drvenu polikromiranu skulpturu te stolarsku radionicu.

Dolazak grupa potrebno je najaviti do 22. svibnja na e-adresu dcvitan@h-r-z.hr

Izvor: Darija CvitanNajnovije