Osijek, gradski portal Osijek-Online.Com

SPORT

Održan prvi Pokreni se lega dan na osječkom Pampasu


OSIJEK - Ove subote na osječkom Pampasu projekt Pokreni se lega okupio je dvjestotinjak promotora zdravog života. U više od tri sata dobre zabave Osječani su imali priliku sudjelovati u 5 natjecanja i 4 radionice osmišljene upravo s ciljem promicanja tjelesne aktivnosti. 

Pokreni se lega projekt je u organizaciji tvrtke OTOS ortopedska tehnika d.o.o., a prvi "Pokreni se lega" dan održao se ove subote, 1. 6. 2019. na prostoru Pampasa pod pokroviteljstvom Grada Osijeka. 

Ideja projekta je okupiti osobe treće životne dobi i osobe s invaliditetom kao najrizičnije skupine te ih motivirati na tjelesnu aktivnost. OTOS nastoji ovakvim projektima biti i moderator promjene svijesti o poteškoćama s kojima se susreću osobe s invaliditetom kao i predrasudama o njihovim sportskim mogućnostima. 

Još nikada do sada u našem gradu nije na ovaj način promoviran sport i tjelesna aktivnost, niti na ovakav način uključili osobe s invaliditetom u natjecanja posebno prilagođena kako bi rame uz rame sa vrhunskim sportašima i oni okušali sportsku sreću. Današnja utrka u invalidskim kolicima koja je bila apsolutni hit kako među sudionicima, tako i među gledateljima, pokazala je upravo to. U finalu utrke našli su se Ivo Filipović i Pejo Klaić, Osječani i inače osobe s amputacijom noge, rame uz rame s našim zlatnim gimnastičarem Robertom Seligmanom. U utrci je slavio Ivo Filipović sa najbržim vremenom u utrci kolicima na 30 metara, dok je Seligman završio kao treći. Vatreni kuhar Tomica Đukić također je okušao sreću no na žalost nije dospio do finala. 

Pod pokroviteljstvom NK Osijeka održalo se natjecanje u zabijanju golova. Tri igrača NK Osijeka sjedeći u invalidskim kolicima naizmjence su pokušavali zaustaviti lopte upućene njihovom golu. 

Pod budnim okom zlatnog paraolimpijca Darka Kralja održalo se mini natjecanje u bacanju kugle u kojem su se svi prijavljeni mogli okušati sjedeći u posebno prilagođenom stolcu za ovu namjenu. 

Udruga za rekreativni biciklizam Kotrljaneri na svojem je štandu prezentirala kako kroz biciklizam uspješno spojiti zabavu i tjelesnu aktivnost a njihov je član Ivo Filipović osvojio prve nagrade u čak dvije discipline - Utrci i poligonu u invalidskim kolicima. 

Plesni klub Brodway vodio je vježbaonicu pilatesa za osobe iznad 60 godina te plesnu radionicu, a netom nakon nastupa, počeli su pristizati upiti zainteresiranih sugrađana za pristupanjem klubu čime se potvrđuje kako za dobro raspoloženje i tjelesnu aktivnosti nikada nije kasno. 

Pokreni se lega ponudio je građanima Osijeka brojne druge sadržaje poput poligona na protezama i poligona u invalidskim kolicima, vježbaonice pod vodstvom fizioterapeuta, a kako je uz volju i trud sve dostižno pokazao je nositelj crnog pojasa u karateu i član hrvatske karate reprezentacije Ivica Vuković, izvodeći jednu od najtežih karataških kati KANKU DAI u svojim invalidskim kolicima. 

Iz tvrtke OTOS poručuju kako su iznimno zadovoljni posjećenošću prvog Pokreni se lega dana, te kako su im pozitivni komentari svih posjetitelja i natjecatelja dodatni poticaj nastaviti razvijati projekt i dogodine održati još veći Pokreni se lega dan. 

Izvor: Ivana BalićNajnovije