Osijek, gradski portal Osijek-Online.Com

USPOMENE IZ I. SVJETSKOG RATA

Europeana: Dani prikupljanja uspomena iz Prvog svjetskog rata


OSIJEK - Podsjećamo vas na Dane prikupljanja uspomena iz Prvog svjetskog rata u organizaciji Državnog arhiva u Osijeku. Svi zainteresirani građani Osijeka i okolice mogu prenijeti svoje osobne uspomene i donijeti predmete kao što su fotografije, pisma, dnevnike, filmove ili zvučne zapise 10. i 11. listopada u Muzeju Slavonije Osijek od 10 do 16 sati, u Osijeku. Stručnjaci će profesionalno digitalizirati materijale iz osobnih ostavština i zatim će ih Europeana objaviti na web stranici Europeana 1914-1918, a građani i dalje zadržavaju svoje uspomene.

Europeana i Europeana 1914 – 1918: Europeana je najvažniji europski online izvor kulturne baštine u Europi, koji sakuplja i omogućava pristup digitalnim materijalima iz knjižnica, arhiva, audio-vizualnih kolekcija i muzeja.
 
Projekt Europeana 1914 – 1918 je najvažniji online izvor originalnih materijala iz Prvog svjetskog rata. Pokrenut je 2011. godine u Njemačkoj kako bi prikupljao uspomene i obiteljske priče s bojišnice i zaleđa. Od tada su dani prikupljanja uspomena održani u više od 20 europskih država kao uvod u obilježavanje 100 godina od početka Prvog svjetskog rata. Do sada je prikupljeno gotovo 100 tisuća digitalnih zapisa. Tijekom 2014. godine, kao stogodišnje obljetnice početka Prvog svjetskog rata, u sklopu projekta nastavljaju se sakupljati sjećanja u digitalnoj formi u želji da se sačuvaju obiteljske uspomene i postanu globalno dostupne. To mogu biti fotografije, pisma, dnevnici, kratki filmovi, zvučni zapisi, predmeti i priče koje će se zatim profesionalno digitalizirati i dodati u online arhiv, zajedno s pripadajućim opisima. Neovisno o danima prikupljanja koji se organiziraju diljem Europe, svi građani mogu osobno podignuti svoje uspomene i informacije na web stranicu www.europeana1914-1918.eu/hr. Web stranica trenutno ima oko 400 tisuća predmeta koji su se digitalizirali u nacionalnim knjižnicama diljem Europe i 660 sati filma koje je digitalizirao EFG14.Najnovije