Osijek, gradski portal Osijek-Online.Com

BARUTANA U STUDENTSKOM CENTRU

Barutana u Studentskom centru od 20. do 30. listopada 2014.


OSIJEK - Program je pod nazivom „Barutana 06“ pokrenut 2006. godine kroz inicijativu oživljavanja osječke Barutane, a prvotno je zamišljen kao cjelogodišnji program namijenjen predstavljanju i poticanju nezavisne kulture. Tijekom prvih pet godina, kroz ovu su inicijativu u Barutani predstavljeni brojni sudionici izvaninstitucionalne umjetničke scene, umjetnici i kulturni akteri različitih područja djelovanja. Kako je od 2011. godine ovoj inicijativi, no i brojnim drugima, onemogućeno realiziranje projekata i programa u prostoru Barutane, zadržali smo u naslovu, kao i u motivu djelovanja, naziv ovog amblematskog spomenika kulture, želeći naglasiti nejasnost lokalne kulturne politike koja do krajnosti zanemaruje i marginalizira, ne samo brigu o ovom povijesnom arhitektonskom zdanju, nego i potporu nezavisnim inicijativama u kulturi.  

U realizaciji ovogodišnjeg, devetog po redu programa, pod nazivom „Barutana 014“, motivu „izmještenosti“ inicijative željeli smo pridružiti i motiv aktualiziranja kulturne povijesti osječkog Studentskog centra, žarišta i pokretača bogate kulturne proizvodnje alternativne scene i subkulture mladih 1980-ih i početkom '90-ih godina, te time naglasiti važnost popularno zvanog STUC-a kao današnjeg simbola najaktivnijeg perioda nezavisne kulturne scene u Osijeku.

Tijekom dva tjedna, od 20. do 30. listopada, u Studentskom će se centru, na mjestu na kojem danas pojam kulturne proizvodnje tek asocira na prošlost, u kratkom periodu naći sažeti izbor programa kakav je u Osijeku, smatramo, potreban u kontinuiranom trajanju – ne kao izniman događaj, već kao obična, svakodnevna stvarnost.

Program „Barutana 014“ započinjemo (20. listopada) predstavljanjem jedinstvenog umjetničkog djelovanja Tomislava Gotovca, čiji performans „Govorenje“, izveden 1982. u osječkom Studentskom centru – Centru mladih, predstavlja jednu od važnijih umjetničkih akcija izvedenih u javnom prostoru u Osijeku. Gotovčeva umjetnička ostavština i arhiv bit će predstavljeni kroz djelovanje Instituta Tomislav Gotovac, smještenog u umjetnikovu stanu, kojeg je Gotovac tijekom vremena transformirao u cjelovito ambijentalno umjetničko djelo, nalik na „Merzbau“ Kurta Schwittersa.

U filmskom dijelu programa bit će predstavljeno ovogodišnje, jubilarno izdanje Festivala 25 FPS (21. listopada) s posebnim osvrtom na Kino Studentskg Centra u Zagrebu, kino „koje i je i nije kino“. Festival 25 FPS prikazuje nezavisne i nekomercijalne filmove koji na inovativan način istražuju mogućnosti filmskog jezika, pripovijedanja i samoga medija; nastaju na granicama filmskih rodova i žanrova te šire razumijevanje filma kao umjetnosti. Promovira izražajne autorske koncepte, tematske, idejne i estetske iskorake te radove koji nastavljaju tradiciju avangardnog i eksperimentalnog filma.

Idući dan (22. listopada) bit će predstavljen jedan od zanimljivijih segmenata videoumjetnosti iz Poljske, prikazivanjem videoradova okupljenih oko teme odnosa videoumjetnosti i javnog prostora. Simboličke i materijalne mijene javnog prostora postavile su jak izazov raznim vidovima umjetničkih praksi, no ne kao moguća mjesta za izlaganje umjetničkih radova, već izazivanjem složenog sklopa pitanja koja se odnose na problem reprezentacije, uvjeravanja i komunikacije.

Ciklus zvučnih događaja „Sound & Vision“ – koji istražuje granice suvremene glazbe kao i prepletanje glazbenih žanrova te se nije ograničio na predstavljanje određenoga žanra, već je tijekom godina ravnopravno prezentirao elektroakustiku, improvizacijsku glazbu, free jazz, suvremenu elektroniku.Najnovije