zatvori oglas

DANI AUSTRIJSKE KULTURE

5. Dani austrijske kulture od 05. do 08. studenog


OSIJEK - Od 05. do 08. studenog 2014. u Osijeku će se održati 5. Dani austrijske kulture. Kao i proteklih godina na programu su raznolika kulturna događanja, a bliske povijesno-kulturne veze između Austrije i Slavonije upravo su danas vidljive u Osijeku i ovoj regiji.

Ovogodišnji  Dani austrijske kulture započinju koncertom ansambla Purpur 05. 11. u 19:00 sati u Hrvatskom narodnom kazalištu. Ansambl sa sjedištem u Villachu sastoji se od mladih europskih talenata u promjenjivoj postavi, čiji je fokus u području komorne glazbe. Programom „Pure chocolate“ ansambl izvodi eksperiment novog glazbenog doživljaja kroz kombinaciju glazbenog i lukulskog užitka! Uz djela najviše emocionalnosti i osjećajnog intenziteta gostima koncerta bit će ponuđeni specijaliteti poznatog austrijskog proizvođača čokolade Zotter kako bi se postigao užitak posebne vrste. Slušatelj će tijekom koncerta kroz nježan uvod biti potaknut da kuša određene vrste čokolade u skladu s glazbenim programom kako bi se osjetilni doživljaji sluha i okusa stopili u jedno.

Dani se nastavljaju otvorenjem izložbe fotografija „Arhivi, preraspodjele i premjeravanja – o austrijskoj suvremenoj fotografiji“  06.11. u 19:00 sati u Muzeju likovnih umjetnosti. Nemali broj austrijskih umjetnika služi se fotografijom u svrhe koje nadilaze puko fotografiranje, upuštajući se pritom u izrazito konceptualno, eksperimentalno i procesualno bavljenje tim medijem. U središtu takvih strategija ne nalazi se prvenstveno proizvodnja slika, nego povezivanje uglavnom zatečenih snimaka ili pak dokumentiranje složenih procesa ili konteksta djelovanja. Bavljenje mnogih austrijskih umjetnika fotografijom obilježeno je takvom analitičkom metodom rada, i to na fascinantan i u međunarodnom kontekstu osobit način. Izložba je prikazana od 9.9. do 4.11. u Galeriji Klovićevi dvori u Zagrebu te sada u smanjenom obujmu gostuje u Osijeku.

U Gradskoj i sveučilišnoj knjižnici - Austrijskoj čitaonici 07. 11. u 11:00 kroz čitanje i igrokaz bit će predstavljena poznata i omiljena dječja knjiga „Mali vitez“ austrijske književnice Daniele Roemer. Nakon gostovanja na Sveučilištima u Zagrebu, Dubrovniku i Zadru te u Gradskom muzeju u Karlovcu putujuća izložba Austrijskog kulturnog foruma „Nemirno zatišje pred buru – vrijeme prije 1914.“, sastavljena prigodom obilježavanja 100. obljetnice Prvoga svjetskog rata „1914.-2014.“, bit će otvorena u Osijeku 07. 11. u 18:00 sati u Muzeju Slavonije. Izložba ne predstavlja političko-vojnu već kulturno-znanstvenu dimenziju „burnih godina oko 1914.“ (Robert Musil) i značenje ovog vremena za korak u modernu.

08. 11. u 11:00 sati u svečanom foyeru Hrvatskog narodnog kazališta održat će se  na njemačkom jeziku uz simultano prevođenje okrugli stol „Prilika: Europska prijestolnica kulture? Iskustva iz Graza (2003. i Linza (2009.)“. Austrijski kulturni forum i Grad Osijek organiziraju kulturno-političku razmjenu ideja i iskustava između osječkih kulturnih institucija i predstavnika europskih kulturnih prijestolnica Graza 2003. i Linza 2009. g. Cilj je razmjena nedavnih iskustava obiju austrijskih europskih kulturnih prijestolnica s gradom Osijekom, koji se kandidira za ovu titulu 2020. g., te diskusija o konceptima uspješne i održive kandidature.

Program je ostvaren u suradnji s Austrijskim kulturnim forumom, Gradom Osijekom, Raiffeisenbankom Austria d.d., Admiralom-Automatkluba i ostalim partnerima.

Srdačno Vas pozivamo na Dane austrijske kulture u Osijeku.

Upiti: Austrijski kulturni forum, Ivana Šeperić-Katić, tel.: 01-4881 255Najnovije