zatvori oglas

OSTAVŠTINA R.F.MAGJERA

U GISKO-u predstavljena digitalizirana književna ostavština Rudolfa F. Magjera


OSIJEK - U GISKO-u predstavljena digitalizirana književna ostavština Rudolfa F.Magjera. Izložbu bogatoga sadržaja je otvorila Tihana Mađer, praunuka Rudolfa Franjina Magjera.

U Gradskoj i sveučilišnoj knjižnici Osijek 5. studenoga 2014. prvi puta javnosti je predstavljena književna baština osječkoga književnika s početka 20. stoljeća Rudolfa Franjina Magjera čije stvarateljstvo bilježi pedesetak ukoričenih djela, a objelodanjeno je na izložbi i prezentaciji završenoga projekta digitalizacije "Književna baština Rudolfa Franjina Magjera".

U izložbenom holu Gradske i sveučilišne knjižnice Osijek otvorena je izložba prikupljene dokumentarne ostavštine te priređeno kraće izlaganje. Nakon pozdravne riječi ravnateljice Gradske i sveučilišne knjižnice Osijek Dubravke Pađen Farkaš, o nastanku projekta digitalizacije i dolasku ostavštine Magjer u GISKO, govorila je koordinatorica projekta Marijana Špoljarić Kizivat, naglasivši kako je jednogodišnji projekt obuhvatio digitalizaciju Magjerovih književnih radova, fotografija, ex librisa, naslovnica knjiga, grafika, pisama i sitni tisak.

„Digitalizacijom književne baštine Magjer želimo proširiti usluge Knjižnice u skladu s potrebama suvremenog informacijskog društva te nastojimo korisnicima, posebice znanstvenoj zajednici, te svim građanima i čitateljima približiti spomeničku baštinu građe GISKO, učiniti ju javno dostupnom i pretraživom“, istaknula je Marijana Špoljarić Kizivat.

Digitalna zbirka o Rudolfu F. Magjeru, s njegovim književnim radovima i popratnim materijalima koji ga stavljaju u kulturno-povijesni i književni kontekst dostupna je na stranicama http://magjer.gskos.hr/, kao i putem stranice Knjižnice http://www.gskos.unios.hr. Projekt je ostvaren pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture Republike Hrvatske u sklopu Nacionalnog projekta digitalizacije arhivske, knjižnične i muzejske građe "Hrvatska kulturna baština".

Prof. dr. sc. Goran Rem osvrnuo se na poveznost osječkih intelektualaca početkom 20. stoljeća i djelovanje Kluba hrvatskih književnika i umjetnika u Osijeku. Postavio je javnosti opetovano pitanje o zaboravljanom/zapostavljanom osječkom književniku Magjeru, čiji se djelo može nazvati ne opusom, već korpusom radova, te o  široj javnosti nedovoljno poznatom djelovanju književnoga Kluba u Osijeku.
 
Izložbu bogatoga sadržaja je otvorila Tihana Mađer, praunuka Rudolfa Franjina Magjera, rekavši kako se obitelj ponosi ostavštinom koju je njihov potomak darovao Osijeku i zavičajnoj književnosti.
 
Govornici su istaknuli kako se nadaju da ovo nije kraj  jednoga projekta, nego tek početak i to početak otkrivanja bogatih zavičajnih fondova knjižnica te istraživanja ostavština osječkih književnika i znamenitih ličnosti.

Tekst: Marijana Špoljarić Kizivat

 Najnovije