Osijek, gradski portal Osijek-Online.Com

MUZEJ SLAVONIJE

Dr. Danica Pinterović - rad i djelovanje


OSIJEK - Muzej Slavonije vas poziva u ponedjeljak, 16.veljače 2015. godine, na otvorenje izložbe Danica Pinterović sve za muzej. Otvorenje izložbe je u Muzeju Slavonije, Trg Sv. Trojstva 2, Glavna straža s početkom u 19 sati. U utorak, 17. veljače 2015. godine s početkom u 9 sati, na istoj adresi održati će se stručno- znanstveni skup pod nazivom Dr. Danica Pinterović - rad i djelovanje.

Dr. Danica Pinterović čitavu je svoju profesionalnu karijeru posvetila rodnom Osijeku. Od 1941. godine radi u Muzeju Slavonije kao kustosica, a od 1949. godine sve do umirovljenja (1961.) kao direktorica. Kao znanstvenica uživala je veliki ugled u domaćoj i inozemnoj javnosti, bila je članica brojnih društava i dobitnica najviših državnih odlikovanja za znanstveni rad. Brojna posjećena predavanja koja je održavala dugi niz godina, djelovanje u brojnim gradskim kulturnim tijelima, nebrojeni feljtoni posvećeni gradu Osijeku, kao i neumoran muzejski rad ističu je u vremenu kao neizostavnu veličinu kulturnog života grada.

Svojim predanim i sistematskim radom, prije svega organizacijskim sposobnostima, pri obradi i konstituiranju muzejskih zbirki udarila je čvrste temelje današnjem radu Muzeja Slavonije, najvećem kompleksnom muzeju u Republici Hrvatskoj.

Marina Kovač, viša kustosica

Prilozi:Najnovije