zatvori oglas

KARNEVAL

Maske su pale i neka gori ...


OSIJEK - Poklade, fašnik, karneval… ovisno u kom dijelu Hrvatske se nalazite, naziv je za isto veselo razdoblje prije korizme. Tada se priređuju povorke maškara, kostimirani i maskirani plesovi te se sudionici prepuštaju njihovom rasplesanom i raspjevanom alter egu. Osijek na žalost nema tradiciju prolaska kostimirane povorke kroz grad u vrijeme maškara. Ono što mi imamo u pokladnoj tradiciji organizirani su plesovi pod maskama u ugostiteljskim objektima. Godine 2002. KAOS je potaknuo Osječane da svoj život u vrijeme pred korizmu pretvore u maskembal, ali su se ubrzo maske povukle u zatvoreni prostor Avenue Mall-a. Zato vam donosimo „kratku“ reportažu uz pregršt slika osječanina Damira o najpoznatijoj i najposjećenijoj europskoj karnevalskoj destinaciji - Veneciji.


Na samo 700 km od slavonske metropole nalazi se najveličanstveniji grad na svijetu kojeg za ovozemaljskog  života žele vidjeti mnogi stanovnici našeg plavog planeta. Razloga za to ima i više nego dovoljno. Do sada sam se "samo" deset puta vraćao u Veneciju. Pitate me zašto? KARNEVAL!

Već na samom prilazu gradu, vozeći se dugim mostom koji Veneciju povezuje s kopnom, ulazi se u posve novu dimenziju poimanja vizualne stvarnosti. Grad je to raskošnih građevina i palače, povezanih sa 160 kanala i više od 400 mostova, koji svakako treba doživjeti. Moja odluka, već nakon prve posjete Veneciji, bila je da će to svaki put biti u vrijeme karnevala. I niti jednog trenutka nisam pomislio, e sada je dosta, sve je već viđeno. Shvatio sam da ne idem vidjeti, već doživjeti, i opet i opet i ...

A sada onaj praktični dio. Budući su u samome gradu jedina dozvoljena prometala povijesne gondole, turistički taksi brodovi i čamci, motocikle i automobile posjetioci parkiraju u nekoliko gradskih garaža (s. Marco, Tronchetto...). Cijena se kreće od 21 do 30 eura po danu, jer naplata na bazi sata ne postoji. Vlasnici motocikala su u maloj prednosti, jer više stotina obilježenih parkirnih mjesta se ne naplaćuju (samo morate imati sreće te pronaći slobodno). U obilazak grada najbolje je krenuti pješice jer na taj način se možete u  potpunosti stopiti s ovom raskošnom ljepoticom i udahnuti duh prošlih vremena. Budući vas očekuje barem šest do osam sati hodanja, dobro je opskrbiti se s dosta tekućine i nekim brzim zalogajčićem koji ćate ponijeti sobom u ruksaku. Svaki drugi vid okrijepe je, kako i priliči ovakvoj destinaciji, izuzetno skup. To ne znači da nećete popiti espresso ili cappuccino u jednoj od nebrojenih tratoria ili caffea, ili pak čašu vina iz regije Veneto.

Može malo i turističke promidžbe. Dakle pošto ste u grad krenuli jednim od 400 mostova pred vama se otvara pogled kao sa stranica najljepših bajki svjetske književnosti. Svakim mostićem, svakom slijedećom ulicom vi u stvari listate stranice ove savršene knjige. Glavno odredište šetnje u pravilu je poznati Trg San Marco. Na tom putu kroz uske uličice, mame vas bogato opremljene radnje odjećom, obućom, nakitom od zlata, nezaobilaznim ukrasima i predmetima od poznatog Murano stakla. O trgovinama maskama suviše je bilo što reći jer su one prisutne na svakom koraku i sastavni su artikl gotovo svake prodavaonice ili uličnog štanda.

Svaki posjet nekom gradu s toliko znamenitosti iziskuje puno vremena. Kako sam, kao i većina prosječnih Hrvata, uglavnom vikend-turist, morao sam svaki put odlučiti što ću pogledati. Tako je prva odluka mog prvog posjeta Veneciji pala na muzej slavnog Leonarda da Vincija. Postav muzeja ostavio me bez daha. To je bio dan kada sam doista spoznao pravu veličinu ovoga, do danas nenadmašnog umjetnika, vizionara, izumitelja i nadasve posebnog čovjeka. Svakako savjetujem posjet ovom muzeju (ulaz 7 eura).

Nakon nekog vremena dolazim do jedne od glavnih znamenitosti Venecije, poznatog mosta Rialto (ponte di Rialto). Nakon kratkog zadržavanja na samom mostu, kako bih uživao u pogledu na Canal Grande i njegovu lijevu i desnu obalu, nastavljam dalje prateći putokaze u vidu strelica označenih na zidovima kuća, slijedeći pravac per San Marco. Na mnogim usputnim trgovima i piazzama održavaju se razne svečanosti, a tisuće maskiranih žitelja i turista zaposjeli su svaku ulicu. Sve to izgleda kao da sam kroz vremeplov kročio u davnu prošlost. Gotovo je nestvarno u svojoj ljepoti.

Što sam bliže najpoznatijem venecijanskom trgu San Marco,  gužva je sve veća. Korak po korak i ispred mene se otvara jedan od najljepših pogleda na 175 metara dug i raskošan trg koji je sa svih strana opasan predivnim građevinama. Na samom trgu postavljeno je Shakespearovo kazalište gdje se na otvorenom, ali ogradjenom prostoru, odvija revija maski. Takva raskoš malo gdje se može sresti. S druge strane trga pogled privlači dominantna građevina - bazilika Svetog Marka, jedno od najljepših i najzanimljivijih sakralnih zgrada današnjice. Odmah uz baziliku  nalazi se povijesni centar političke moći u Veneciji, jedan od prepoznatljivih simbola grada, poznata Duždeva palača.

Svladan umorom odlazim do nedalekog ušća Canala Grande u zaljev St. Marca odakle se pruža prekrasan pogled. Noć se polako spušta nad ovaj čarobni grad, a ja se polako vraćam romantičnim ulicama do mog vozila. Uz put zastajem tek toliko da bih kratko uživao u uličnim predstavama i glazbenim feštama koje ovdje traju danonoćno. S nostalgijom u srcu teško se odvajam od ulica ove kraljice Jadrana, a svi Vi koji dođete u njezin zagrljaj dugo ćete još u sebi nositi duh i savršenu ljepotu Venecije. Uvjeren sam da će vas, poput mene, opčiniti i buditi u vama čežnju za ponovnim susretom kao malo koje mjesto u svemiru.

Tekst i foto: DamirNajnovije