Osijek, gradski portal Osijek-Online.Com

GALERIJA WALDINGER

First Shot/Prvo okidanje - otvorenje izložbe


OSIJEK - U subotu, 07. ožujka 2015. u 20 sati u Gradskim galerijama Osijek (galerija Waldinger) otvara se izložba First Shot/Prvo okidanje 2014.

First Shot/Prvo okidanje je ciklus izložbi započet u studenom 2008. godine, kojim se daje prilika mladim fotografima da prvi put samostalno izlože svoje radove. Ideju i realizaciju ovoga programa vodi galerija Klovićevi dvori iz Zagreba, a već tradicionalno, nakon predstavljanja izložbe zagrebačkoj publici, izložba se seli u Osijek, u prostor galerije Waldinger. Ovogodišnji pobjednici natječaja su Nemanja Knežević, Ino Zeljak i Marijo Župan.

Nemanja Knežević (1985.) je umjetnik koji živi i djeluje u Beogradu. Na izložbi predstavlja se serijom pod nazivom Simulakrum, koja se sastoji od 15 analognih fotografija u boji, nastalih u prethodne dvije godine. Serija prikazuje izrazitu složenost suvremenog trenutka i kontradiktorne stvarnosti s kojima se čovjek suočava u, sada već poodmaklom, 21. stoljeću.

Ino Zeljak (1987.) dolazi iz Zagreba. Osječkoj publici izložiti će fotografije skupnog naziva Izloženi. Radeći na njima nastojao je uhvatiti zanimljive trenutke koji nastaju kada pojedinac naviknut na osjećaj sigurnosti koji pružaju četiri zida, automatski, okružen bilo kakvom pregradom, smanjuje oprez. Autor je usmjerio pogled baš na njih tako da je ova serija fotografija dokument njegove znatiželje. Zbog tehničke zahtjevnosti pothvata Zeljak se okrenuo digitalnoj tehnologiji i teleobjektivima kako bi se uspio dovoljno približiti subjektu, a da ne bude otkriven.

Marijo Župan (1989.) slovenski je fotograf, rođen u Novom Mestu, odrastao u Metliki, koji zadnjih sedam godina živi i djeluje u Ljubljani. Serija pod nazivom Rezultati zamišljena je jedne noći u studentskom domu dok ga je nesanica držala budnim. Kako bi zamisao sproveo u djelo bio mu je potreban samo analogni fotoaparat s mogućnošću blokiranja blende. U tom trenutku odlazi na spavanje i prepušta bdijenje fotoaparatu.

Kustosica izložbe: Saša Brkić Kristensen
Izložba ostaje otvorena do 29. ožujka 2015.

Radno vrijeme galerije:  utorak - petak 17 - 20h
                                  subota 10 - 13h i 17 - 20h
                                  nedjelja 17 - 20h

ponedjeljkom i praznikom zatvoreno

Ulaz na izložbu je slobodan.

 Najnovije