zatvori oglas

FRANKOFONIJA

Festival frankofonih kultura Frankofonija u Osijeku 2015


OSIJEK - Međunarodni dan Frankofonije obilježava se 20. ožujka a posvećen je francuskom jeziku i multikulturalnoj zajednici koju čini preko 220 milijuna govornika u svijetu. Ovaj dan slavi se na svih pet kontinenata kroz različita događanja koja oslikavaju bogatstvo kultura, običaja i vrijednosti Frankofonije.

Jedanaesto izdanje Frankofonije u Osijeku otvaramo 16. ožujka tradicionalnom revijom frankofonog filma u kinu Urania. U filmskom programu predstavljamo izbor od 10 igranih te 2 animirana filma za najmlađe gledatelje. Program projekcija dostupan je na mrežnim stranicama Francuske alijanse i Kinematografa Osijek.

U utorak 17. ožujka u Dječjem kazalištu Branko Mihaljević s početkom u 20 sati, osječka publika imat će priliku pogledati kabaret predstavu „Laurette de Paname“ – pravu poslasticu ovogodišnje Frankofonije. U najljepšoj tradiciji pariškog kabareta, pikantna plesačica Laure Bontaz vodi nas kroz svijet poznatih šansonijera i plesačica francuskog kankana. Na slikovit način, s mnogo humora i zabave, Laure Bontaz alias Laurette de Paname prikazuje portret Parižanke kroz epohe. Ovaj „one woman show» obiluje energijom te mješavinom pjesme, plesa i živopisnih kostima Moulin Rougea, doprinosi interakciji s publikom.

U subotu 21. ožujka u klubu EXIT predstavit ćemo hip-hop i beatbox dvojac YOSHI & FAYA BRAZ, predvodnike pariške underground scene i prvake human beatboxa. Gostima iz Francuske na sceni će se pridružiti Kandžija, Lil' Bear i Siky.

U subotu 21. i 28. ožujka, u programu Frankofonije za najmlađe, održat ćemo radionice izrade marioneta i istraživanja zvukova prirode koje će prethoditi projekcijama animiranih filmova u kinu Urania.

Također u duhu pariškog kabareta, profesorica povijesti umjetnosti Blaženka Vojvodić održat će predavanje o jednoj od najvećih slika francuskog i svjetskog slikarstva „Bar u Folies Bergèreu“ Edouarda Maneta. Predavanje će se održati u Francuskoj alijansi Osijek u subotu 28. ožujka s početkom u 19 sati.

U trajanju Frankofonije, od 16. do 29. ožujka, pozivamo vas da kušate francuske sireve i vina po promotivnim cijenama u Lounge baru Lumiere.

Detaljan program i informacije o svim događanjima potražite na novim, poboljšanim mrežnim stranicama udruge na adresi www.alliance-francaise.hr

O nama:
Francuska alijansa Osijek, nasljednica osječkog Francuskog kluba utemeljenog 1897. godine, jedanaestu godinu zaredom organizira festival francuskog jezika i frankofonih kultura pod nazivom Frankofonija u Osijeku. Festival se organizira u suradnji i partnerstvu s Ministarstvom vanjskih i europskih poslova, Francuskim veleposlanstvom u RH, Francuskim institutom, Fondation Alliance française, Švicarskim veleposlanstvom u RH, Rumunjskim veleposlanstvom u RH, Mađarskim veleposlanstvom u RH, Zakladom Wallonie-Bruxelles International, Kinematografima Osijek d.d., Dječjim kazalištem Branko Mihaljević te Lounge barom Lumiere.

Osoba za kontakt:
Nada Jovanović, voditelj udruge
Europska avenija 4
Tel / fax: 031 497 199
Mob: 098 647 021
osijek@alliance-francaise.hrNajnovije