Osijek, gradski portal Osijek-Online.Com

MUZEJ SLAVONIJE

Otvorenje izložbe VELIKI RATOSIJEK - Državni arhiv u Osijeku i Muzej Slavonije pozivaju vas na otvorenje izložbe Državnog arhiva u Zadru pod nazivom Veliki rat od atentata u Sarajevu do ulaska talijanske vojske u Zadar. Izložba je postavljena u Muzeju Slavonije, Trg Sv. Trojstva 6, a samo otvorenje je organizirano za četvrtak, 26. ožujka u 12 sati.


VELIKI RAT od atentata u Sarajevu do ulaska talijanske vojske u Zadar

Iz predgovora izložbe:

„… Državni arhiv u Zadru ovom izložbom prikazuje razne i nepoznate detalje toga rata kroz fotografije, novinske članke, proglase, službene i osobne dokumente. Događanja su fragmentarno prikazana od sarajevskog atentata do ulaska talijanske vojske u Zadar u studenome 1918. Arhivski materijali korišteni na ovoj izložbi u vlasništvu su Državnog arhiva u Zadru, Narodnog muzeja Zadar, Hrvatskog državnog arhiva, Historijskog arhiva u Sarajevu i jedne privatne zbirke. Odabirom ponajviše fotografija, autori su nastojali na najprikladniji način prikazati svakodnevna ratna događanja. Na tome tragu odabrani su eksponati četvorice različitih sudionika istoga rata: braće Roberta i Zvonimira Novaković iz Benkovca, odvjetnika Josipa Petriciolia iz Zadra i težaka Stipana Šimunića iz Bibinja.

Posebnu cjelinu čine 33 fotografije (od br. 55 do 87) koje je u Zadru snimio tada osamnaestogodišnji Miroslav Maroević (1900.-1975.) u vrijeme propasti Monarhije i ulaska talijanske vojske u grad. Državni arhiv u Zadru 2013. godine otkupio je fotografije od Maroevićevih potomaka i one se ovom prilikom prvi puta predstavljaju javnosti. Fotografije iz dana u dan dokumentiraju važne događaje koji su se u Zadru dogodili od 31. listopada do 1. prosinca 1918. … „

Ante GverićNajnovije