zatvori oglas

DAN GLASA

Koncertnom u Muzeju Slavonije obilježen 16. travnja, Svjetski dan glasa


OSIJEK - U četvrtak, 23. travnja 2015. godine u 19:30 sati u Muzeju Slavonije u Osijeku, u atriju Glavne straže u organizaciji Glazbene škole Franje Kuhača održan je koncert pjevačkih zborova, ansambala i solista te je na taj način još jednom obilježen Svjetski dan glasa (16. travnja).

Pozornost svjetske javnosti toga je dana usmjerena na podizanje javne svijesti o ogromnoj važnosti glasa u našem svakodnevnom i profesionalnom životu, kao i na osvještavanje važnosti vođenja kontinuirane brige o zdravlju glasa. Stoga se diljem svijeta organiziraju brojne edukativne aktivnosti, javna predavanja, seminari, multimedijalne radionice i slično.
 
Svjetski dan glasa slave i obilježavaju svi oni koji su profesionalno vezani uz glas ili se bave fenomenom ljudskog glasa. Ove godine Svjetski dan glasa obilježen je u 56 zemalja svijeta sa (do sada) ukupno 582 različita događaja. Na inicijativu Hrvatske udruge zborovođe, Glazbena škola Franje Kuhača Osijek i ove se godine, treću godinu za redom, uključuje u ovaj važan projekt. Kao i na dosadašnjim koncertima i na ovogodišnjem koncertu pjevački su zborovi, ansambli i solisti izvedbama skladbi klasične, popularne, duhovne, jazz i folklorne glazbe, pokazali djelić ljepote pjevačkog umijeća, izražajnih glasovnih mogućnosti i vokalnih preobražaja postignutim različitim tehnikama pjevanja.

Na ovogodišnjem koncertu nastupili su:
1.    Pjevački zbor mlađeg uzrasta OŠ Dobriše Cesarića Osijek
2.    Jednoglasni dječji zbor mlađeg uzrasta GŠ Franje Kuhača Osijek
3.    M&M duo (Maja Batorek i Mia Dimšić)
4.    Višeglasni dječji zbor starijeg uzrasta GŠ Franje Kuhača Osijek
5.    Sopranistica Marijana Matijević
6.    Mješoviti pjevački zbor GŠ Franje Kuhača Osijek
7.    Dora Vestić, alt, studentica 1. godine Preddiplomskog studija Glazbene pedagogije na UA u Osijeku
8.    Hrvatsko pjevačko društvo Lipa Osijek
9.    Reprezentativni ansambl HKUD-a Željezničar Osijek

Ovogodišnji koncert priredile su Valerija Fischbach, prof. mentor i mr. sc. Ivančica Hinek, prof.

Treba na kraju naglasiti koliko je bitno čuvati svoj glas, stjecati dobre preventivne navike i brinuti o glasovnoj higijeni koje uključuju ne samo brigu o glasu, već i osvještavanje svih negativnih i pozitivnih faktora koji utječu na njegovo zdravlje.

Gubitak glasa nije šala … stoga volimo svoj glas – najsavršeniji i najljepši instrument, čuvajmo ga s pažnjom koju zaslužuje i slavimo ga pjesmom.

 Najnovije