zatvori oglas

S.O.S.

Emigranti - nova predstava Scene Osječkih Studenata


OSIJEK - Studenti Umjetničke akademije i Odjela za kulturologiju pokretanjem projekta S.O.S. odlučili su kreirati novu kazališnu scenu. U sklopu projekta izvedeno je do sada pet predstava te je svaka popraćena glasnim pljeskom i pozitivnom komentarima.

Cilj ove zajedničke studentske inicijative je omogućavanje prostora odnosno kazališne pozornice za mlade, ali talentirane i izvrsne glumce. Sve potrebne informacije o Projektu S.O.S. te kompletan program možete naći na facebook stranici kao i na plakatima i letcima koji će se nalaziti na frekventnim mjestima u gradu Osijeku. Scena Osječkih Studenata je posebna i po tome što se ulaz na predstave ne naplaćuje, ali svi posjetitelji će imati priliku dati donaciju nakon pogledane predstave i na taj način doprinijeti razvitku i radu ovih mladih i proaktivnih studenata. Scena Osječkih Studenata odvija se svake subote u 19 sati, u prostorijama Umjetniče akademije u Osijeku, a ovu subotu nas očekuje predstava pod nazivom „Emigranti“.

„Emigranti“ Slawomira Mrožeka dramsko su djelo poljskog autora nastalo u doba željezne zavjese. Mrožek opisuje život dvojice poljskih emigranata u Parizu, maleni sobičak dom je za intelektualca i prostodušnog čovjeka. Jedan želi napisati remek-djelo, a drugi samo želi zaraditi gomilu novca, dok obojica sanjaju o povratku kući. Povezuje ih izdvojenost iz sredine kojoj pripadaju rođenjem. To je igra dva karaktera, jednog primitivnog, ruralnog i drugog intelektualnog. Glume studenti Antonio Jakupčević i Krešimir Jelić vođeni svojim profesorom, mentorom Jasminom Novljakovićem koji je studirao i živio godinama u Poljskoj, prevoditelj je s tog jezika i odlično poznaje tamošnje kazalište i kulturu, a za predstavu je izjavio: „Naša predstava “Emigranata” pokazuje kako se u tom dramskom komadu, osim prvoga sloja, političkog, vezanog uz bivši sustav, u drami može pronaći i onaj ljudski, egzistencijalni sloj. Brojna se tu pitanja postavljaju vezana uz čovjeka i njegov bitak. Mladi ljudi s kojima sam radio predstavu nemaju spoznaju niti iskustvo vezano uz političke konotacije komada, ali itekako prepoznaju ljudske odnose koji su u srži ove drame i koji su trajni. Pitanje odnosa intelektualca i čovjeka iz naroda i dalje je vrlo aktualno.“


Izvor: S.O.S.Najnovije