Osijek, gradski portal Osijek-Online.Com

FUNDUS U FOKUSU

Ciklus predavanja kustosa Muzeja likovnih umjetnosti


OSIJEK - Strani i „nepoznati“ autori u Zbirci crteža i grafike I. polovice 20. stoljeća u Muzeju likovnih umjetnosti u Osijeku – kako se približiti „nepoznatima“, tema je predavanja koje će vam predstaviti u četvrtak, 21. svibnja 2015. u 19 sati, Valentina Radoš, prof., kustosica i voditeljica zbirke Crteži i grafike I. polovice 20. stoljeća

U četvrtom po redu predavanju iz ciklusa Fundus u fokusu, predstavljamo strane i „nepoznate“ autori u Zbirci crteža i grafike I. polovice 20. stoljeća u Muzeju likovnih umjetnosti u Osijeku – kako se približiti „nepoznatima“.

Fundus Muzeja likovnih umjetnosti, Osijek sadrži više od pet tisuća predmeta, čuvanih te kronološki i materijalno podijeljenih unutar nekoliko zbirki. Najbrojnija je svakako zbirka Crteži i grafike prve polovice 20. stoljeća, koja sadrži više od 2.000 predmeta, od kojih najveći dio čine djela hrvatskih umjetnika, kao i općenito u fundusu našeg Muzeja. Unutar te većine domaćih autora postoji jedna manja skupina radova koja se neformalno, zbog praktičnih razloga, vodila pod pomalo kolokvijalnim nazivom Strani i „nepoznati“ autori - ili jednostavno sadržaj desete (i posljednje!) ladice ladičara u muzejskoj čuvaonici. Kao relativno mala pod-zbirka unutar velike skupine znatno zvučnijih i poznatijih majstora naše nacionalne povijesti umjetnosti u fundusu Muzeja, ona je u svakom pogledu bila zapostavljena.

Ovo predavanje nudi pogled u taj mali segment zbirke te predstavlja imena i biografije umjetnika koji su nam dosada bili "nepoznati".

Izvor: Muzeja likovnih umjetnosti

 Najnovije