zatvori oglas

UMJETNOST

Papergirl - umjetnički projekt u Osijeku
OSIJEK - Iako Osječanima još uvijek nepotpuno poznat, Papergirl je umjetnički projekt osnovan davne 2006. godine u Berlinu kao odgovor na pooštravanje zakona po kojem se lijepljenje plakata izjednačava s crtanjem grafita. Aisha Ronniger, začetnica projekta, pronašla je način da u zakonskim okvirima umjetnost ipak izvede na ulicu. Papergirl je tako postao nekomercijalni umjetnički projekt koji okuplja ljude u proslavi umjetnosti i zajednice na nekonvencionalan i nesebičan način.

Danas se Papergirl organizira u stotinama svjetskih gradova. U Hrvatskoj je prvi takav projekt pokrenut 2012. godine u Zagrebu te se, nakon što je dao izvrsne rezultate, ideja o projektu počela širiti ostalim gradovima u zemlji i šire. Nakon Zagreba, Zadra, Splita i Šibenika, došlo je vrijeme da Papergirl napokon zaživi i u Osijeku, gradu nadaleko poznatom po kreativnosti svojih građana- Papergirl Osijek projekt je udruge PLANTAŽA sa Slađanom Zubić na čelu kao voditeljicom projekta, u suradnji s udrugom Bike My Day, realiziran uz potporu Savjeta mladih grada Osijeka.

Sam projekt sastoji se od otvorenog poziva svim građanima, afirmiranim i neafirmiranim umjetnicima svih uzrasta i sposobnosti da doniraju svoje radove tako što će ih ubaciti u Papergirl kutije postavljene na određenim lokacijama u Osijeku, koji će, nakon što  prođe rok za prikupljanje radova, biti izloženi na besplatnoj oglednoj izložbi svih pristiglih radova, otvorenoj za sve posjetitelje.
No priča ne završava tu, jer kako samo ime Papergirl nalaže, ideja projekta jest da se, po uzoru na američke Paperboys dostavljače novina, na biciklima dijele umjetnički radovi prolaznicima koji se zateknu na ulici. Tako će se po završetku izložbe, prikupljeni radovi poklanjati srolani u tuljce slučajnim prolaznicima.

Papergirl Osijek je art projekt koji spaja publiku i umjetnost te je u potpunosti participativan, nekomercijalan i impulzivan. Iz PLANTaže naglašavaju da baš svatko tko poželi može sudjelovati doniranjem vlastitog uratka ili pomažući svojim radom u organizaciji i distribuciji. Cilj projekta je pozitivno iznenaditi ljude nesebičnim dobrim djelom, širiti pozitivan stav i suradnju među ljudima.

Ono što leži u samoj srži ovoga projekta jest da se projekt nipošto ne temelji na radu profesionalnih umjetnika – dobrodošli su svi koji stvaraju i imaju želju plod svoje kreativnosti podijeliti s drugima. Temu, format, stil i tehniku prepuštamo slobodnom izboru – jedini zahtjev kojeg imamo jest da se radovi mogu smotati u tuljce kako bi se po završetku izložbe mogli dijeliti. Svi umjetnici i kreativci mogu odabrati biti anonimni ili poslati nekoliko riječi o sebi .

Papergirl Osijek započeo je s realizacijom projekta u zadnjem tjednu svibnja te su kutije u koje možete ubaciti svoje radove postavljene na nekoliko lokacija u Osijeku. Dosada su kroz zagonetke na službenoj FB stranici Papergirl Osijek otkrili tri lokacije: Barcelona Pub osijek, Exit te Voodoo.

Kroz preostale zagonetke koje su svakodnevno objavljivane na službenoj Facebook stranici Papergirl Osijek (https://www.facebook.com/papergirlOsijek/timeline)  cilj je uključiti te zabaviti publiku u sam proces izvedbe projekta, otkriti o koje se preostale tri lokacije radi, ali i također  nagraditi sve koji odgonetnu zagonetku te objave fotografiju na kojoj se vidi kako ubacuju svoj rad u kutiju. Svi nagrađeni svoju će nagradu iznenađenja moći preuzeti na samoj izložbi radova. Rok za doniranje radova je 19. lipanj, kada će se kutije ukloniti s lokacija te započeti s organizacijom izložbe radova, a kasnije i distribucijom istih.

Ovim putem, pozivamo sve drage sugrađane da se pridruže ovoj entuzijastičnoj inicijativi, podrže umjetnost i umjetničku scenu našeg grada te nas poprate na službenim društvenim mrežama gdje kroz odgonetavanje postavljenih zagonetki mogu osvojiti nagrade iznenađenja te dobiti uvid u rad, napredak i novitete koji se tiču samog projekta. Također, pozivaju se svi fotografi, grafičari, pjesnici, slikari, pisci, mladi i stari kreativci da svijetu pokažu svoje radove kroz ovaj nesvakidašnji projekt koji smo uspjeli ostvariti u našem gradu.

S veseljm se zaprimaju i više radova istog autora, ograničenja nema – jer u Papergirl svijetu sve je dopušteno! Vrijeme je da ostvarimo potencijal koji naš prekrasan Osijek posjeduje te ne samo u teoriji već i u praksi postanemo promjena koju želimo vidjeti u svijetu!

Tekst: Gorana Blagus
Papergirl teamNajnovije