Osijek, gradski portal Osijek-Online.Com

DJEČJE KAZALIŠTE OSIJEK

Deveta ovčica na 55. Međunarodnom dječjem festivalu u Šibeniku


OSIJEK - Nakon uspješno odigrane premijere predstave Jonathanov let na Osječkom ljetu kulutre, Dječje kazalište Branka Mihaljevića putuje u Šibenik.

Na 55. Međunarodnom dječjem festivalu nastupamo s našom višestruko nagrađivanom predstavom Deveta ovčica Silvije Šesto u režiji Ljudmile Fedorove. Riječ je o tekstu nastalom prema istoimenoj slikovnici poznate hrvatske spisateljice Sivlije Šesto, a za likovnost predstave (scenografiju i lutke) bila je zadužena Natalia Burnos dok je glazbu skladao Zadranin Tomislav Pehar. U predstavi igraju Edi Ćelić, Lidija Kraljić, Ivica Lučić i Inga Šarić.

Ukratko, mali je Ivica uzbuđen zbog prvog dana škole i ne može usnuti ni u kakvom položaju. Mama priskače u pomoć i pokušava ga liječiti tradicionalnim lijekom – brojenjem ovaca koje prelaze preko ograde. Ivica uspješno izbroji prvih osam ovčica, ali ne stiže izgovoriti „devetu“ ovcu do kraja već utone u san. Tada nastaju problemi. Deveta, na pola izgovorena, ovčica zapinje u ogradi. Nakon što je riješila njegov, problem je snašao nju i dječak sada postaje pomagač.

Izvrsnost predstave potvrđena je i brojnim nagradama u prošloj godini tako je naša Deveta ovčica na 47. PIF-u osvojila dvije nagrade: ravnatelj Kazališta i glumac Ivica Lučić nagrađen je za najbolju animaciju u predstavi, a posebnu nagradu dobila je predstava ‘Deveta ovčica’ “za suodnos stvarnosti, lutke i djeteta”. Deveta ovčica osvojila je još četiri nagrade i na 17. susretu profesionalnih kazališta HC Assitej u Čakovcu: nagradu za najbolju predstavu u cjelini, nagradu za najbolju režiju, nagradu za najbolju scensku glazbu i nagradu za najbolje kolektivno ostvarenje.

Na 25. SLUK-u stručni ocjenjivački sud Devetoj ovčici dodijelio je čak šest nagrada: nagradu za najbolju kreaciju lutaka i maski Nataliji Burnos, dvije nagrade za najbolju glumu i animaciju - Ediju Ćeliću i Ivici Lučiću, nagradu za najbolju režiju Ljudmili Fedorovoj, nagradu za najbolju predstavu u cjelini, te nagradu za ukupnu likovnost predstave koju dodjeljuje Kazalište lutaka Zadar.

Predstavu Deveta ovčica u Šibeniku igramo u četvrtak, 2. srpnja u 19 sati u Hrvatskom narodnom kazalištu.

Tekst: Tatjana Grganović,
       Voditeljica propagande DKONajnovije